El 40% de les cinc milions i mig de roses que es vendran per la diada de Sant Jordi d'enguany seran produïdes al Maresme. Almenys aquesta es la previsió per la diada de Sant Jordi, que se celebra aquest diumenge, realitzada pel Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya. Es tracta d'una estimació oficial molt similar a la dels darrers anys, tant en venta de roses com en percentatge de les presents al mercat cultivades a la comarca. No obstant, altres fonts del sector asseguren que la producció autòctona tindrà una presència molt més minoritària; fins i tot auguren que tant sols rondaria entre un 10 i un 20%. Cada temporada es menciona aquest 40%, però la realitat és que, any rere any, desapareixen productors de roses a la comarca, afirma Salvador Floriach, el major productor del Maresme (aquest any té previst produir entre 450.000 i 500.000 roses tant sols per la Diada).
El vicepresident del Mercat de la Flor i Planta Ornamental, Joan Vila, reconeix que cada cop queden menys cultivadors de roses a la comarca, ja que ho tenen molt complicat per competir amb els productors internacionals. Vila tem que succeeixi el mateix procés que es va patir a amb el conreu de maduixes i el clavell, puntals econòmics del Maresme que van acabar desapareixent asfixiats per la pressió del mercat globalitzat. Com que la producció local va a la baixa i no pot donar resposta a la demanda de roses, que cada any va en augment, cada cop ens arriben més roses de fora, explica Vila.
Procedeixen sobretot d'Holanda, el major mercat mundial, però també de Kènia, Tanzania, Colòmbia o Mèxic. El clima tropical, la mà d'obra barata, la inexistència d'aranzels i el baix preu del transport aeri són, entre altres, els factors que ajuden a la rosa estrangera a establir-se en el mercat català. No obstant, la gran qualitat de la rosa maresmenca (una flor fresca, que perdura i que no pateix les inclemències dels viatges) encara és un valor afegit respecte a la competència: Les roses que venen d'Àfrica o l'Amèrica Llatina no acaben de satisfer els catalans, ja que es tracta de flors molt aparents però que es mantenen fresques molt poc temps, assegura el president del Gremi de Floristes de Catalunya, Lluís Vilagran.
Canvia el punt de venta
Des del sector no es veu com un problema gaire greu que la diada caigui en diumenge: Es vendran el mateix número de roses de sempre, el què canviarà seran els punts de venta, explica Vilagran. Les parades i floristeries ubicades a les zones d'oficines de les grans ciutats potser se'n ressentiran, mentre que les situades a zones on hi predominen la primera i segona residència en sortiran beneficiades. Alguns productors, però, no ho veuen igual. El propi Salvador Floriach assegura que els majoristes estan més aturats que en anys anteriors; a més, creu que les floristeries no se la jugaran, perquè al caure la diada en diumenge tenen por de què els quedi gènere sense vendre.
Per a totes les butxaques
Com cada any, la rosa vermella dominarà les ventes (90% de la quota de mercat). L'estrella d'enguany serà la Lovely Red', una varietat autòctona molt espectacular, estilitzada, d'un to vermell pujat i de tija sense espines. És una flor que ja que s'ha de recollir quatre dies abans de posar-la a la venta, ja que no aguanta als frigorífics, així que tampoc n'abundarà al mercat. Per aquests motius, serà la varietat amb un preu més elevat; pot arribar als 12 euros la unitat a les floristeries. Com sempre, però, hi haurà opcions per a totes les economies. A les parades de carrer es podran trobar roses per 2 euros i a les floristeries el preu normal se situa entre els 5 i 7 euros la unitat, depenent de la presentació i la varietat. El preu de venta al públic augmenta any rere any, mentre que el venta a l'engròs tendeix fins i tot a la baixa, assevera Joan Vila.