Si l'Ajuntament de Barcelona no hagués recuperat el tramvia ara fa un any, probablement avui aquest mitjà de transport només seria recordat com a peça de museu o com a vehicle útil i ecològic, encara que sigui utilitzat profusament a nombrosos països europeus. Malgrat tot, els ciutadans de Mataró van desplaçar-se en aquest mitjà de transport durant 37 anys, des del maig de 1928 a l'octubre de 1965.
Aquell any unes pluges torrencials van inutilitzar la central transformadora elèctrica del tramvia i van provocar nombroses desperfectes a la ciutat i en diverses poblacions catalanes com Santa Coloma de Gramenet. Precisament, ahir diumenge, dia 9, es complïen quaranta anys d'aquella tromba d'aigua que va precipitar la desaparició del tramvia mataroní.
De fet, aquest mitjà de transport va gaudir d'una gran popularitat a la ciutat fins que, a part de les pluges torrencials, l'impuls de nous mitjans de locomoció més ràpids i barats i la necessitat de vials més amples van fer que s'apartessin els rails i es guardessin els vagons com a relíquia del passat.
Dels set vagons que tenia la línia Mataró-Argentona, un d'ells ha desaparegut i només dos continuen a la capital del Maresme. Un és el número 3 i està ubicat a la Plaça Granollers. L'altre, el número 4 està en possessió de l'Ajuntament a les dependències de l'Escorxador des de l'any 1999. Actualment està molt malmès i córre el risc de patir un deteriorament irreversible. Segons l'Associació Amics del Tramvia de Mataró, l'entitat que vetlla pel record d'aquest mitjà de transport i treballa per la restauració dels antics vehicles, cal practicar-hi una actuació urgent: Si el consistori no fa res amb el número 4, perdrem una peça d'un gran valor, explica el president de l'entitat, Joan Antoni González.
Fa tres anys, l'ajuntament de Mataró va aprovar una subvenció perquè el vagó es pogués restaurar. Es van començar a realitzar feines, sobretot en les xapes del vehicle, diu González. Malgrat tot, el govern va decidir finalment no seguir amb la reparació degut a l'alt cost econòmic de l'operació. El tramvia més gran i l'únic que es va fer a Mataró, no pot esperar més la seva reconstrucció, denuncien des de l'entitat. Per aquest motiu, des de fa un any Amics del Tramvia recull signatures perquè el consistori mataroní arregli el número 4. Amb un any han recollit un total de 5.000 firmes.
La desaparició del tramvia no és per l'Associació Amics del Tramvia un fet inevitable. L'entitat defensa que es pot potenciar el seu ús com a vehicle ecològic i net i com a impulsor del turisme. Per aquest motiu ja fa temps que proposen un ús pel número 4. Segons expliquen, aquest vagó es podria situar al al passeig marítim fent tot el recorregut. Un circuit que actuaria, alhora, com un reclam turístic per la ciutat. Ara que es parla de Mataró com una ciutat turística seria interessant impulsar aquest aspecte; a Estats Units o La Corunya així ho han fet i ha estat un èxit, ha defensat el seu president. L'assumpte, que ara depèn del Patronat de Cultura, està aturat. Així ho ha reconegut el president del PMC, Jaume Graupera, que ha refusat fer declaracions respecte a aquest tema.
La resta de tramvies que circulaven per rails mataronins es troben en diverses poblacions catalanes. El més proper és el número 2, ubicat a la Plaça Nova d'Argentona. El 6 i l'1 estan exposats al Museu de Transports de Catalunya de Castellar de N'Hug. El 5 també es troba als magatzems del museu de Castellar, pendent que el restaurin. En canvi, la història del número 7 és digne d'una novel·la de detectius: construït 1909 als taller de Gijón, va funcionar fins la meitat de la dècada dels 60. Un cop eliminat el servei de tramvia mataroní, aquest va desaparèixer. El seu lloc actual es desconeix i l'ultima vegada que es va veure va ser a un solar de Granollers. Precisament a aquesta ciutat, i abans de perdre'n el rastre, va ser adquirit per l'industrial Pratginestos. Tot i desconèixer la utilitat que li'n volia donar sembla ser que volia que es transformés en un típic bar tramvia-, no ha quedat constància si el va transformar o el va vendre a peces.
Amb tot, Mataró celebrava ahir diumenge quatre decennis des que els tramvies van deixar de circular per l'interior de la ciutat. Els seus detractors van decidir eliminar-lo perquè formava part del passat i quedava enrere respecte els nous mitjans de locomució. Paradoxalment, uns quants anys més tard, algunes poblacions el recuperen com a símbol de modernitat.