Si hi ha unaspecte que caracteritza els 10 anys de Mataró Ràdio és la seva vessant participativa. A part de ser una emissora que busca la participació de la gent del carrer, també aposta per incloure dins de la seva graella programes fets per entitats de la ciutat. Una bona manera de donar-se a conèixer i que puguin tenir un espai on manifestar-se. Un d’aquests exemples és‘Amb veu de dona’, fet per l’entitat ‘Dones reporteres de Mataró’ que lluita per la igualtat. El programa compleix 9 anys a l’emissora i s’emet quinzenalment els divendres de 12 a 13h.
‘Amb veu de dona’ tracta el paper que té la dona en la societat actual i en diferents àmbits, ja sigui laboral, familiar, religiós, etc. El porten endavant un grup de dones que inicialment no havien tingut mai contacte amb la ràdio, però que des del primer dia hi posen el cor en cadascun dels temes que tracten. “La idea va sorgir del Servei de la Dona de l’Ajuntament fa 9 anys, quan van proposar a un grup de dones fer un taller de ràdio amb una professora” recorda Marisa Cardenal, una de les conductores actuals del programa. Seguidament els hi van proposar fer pràctiques a Mataró Ràdio, fet que van rebre amb il·lusió i que va donar fruïta ‘Amb veu de dona’. “Nosaltres no havíem tingut mai contacte amb aquest mitjà i ens van haver d’ensenyar les tècniques de ràdio, com parlar, com fer un escrit, sortir al carrer... hem hagut d’aprendre a poc a poc i al final crec que ens hem sortit prou bé”, explica Cardenal, tot i que reconeix que encara els hi queda molt per aprendre i millorar.
El programa compleix 9 anys a l’emissora i s’emet quinzenalment els divendres de 12 a 13h.
El programa és conduït per un total de 10 dones amb diferents edats, procedències i cultures. “La gràcia d’aquest grup és la varietat de les persones que ho integren, acumular totes les idees d’aquestes persones tan diferents i fer un programa de ràdio que parli de la dona i que a més ens escoltin”, assegura Cardenal. Tant per a ella com per a la resta de dones‘Dones reporteres de Mataró’, fer aquest programa els suposa un repte i els aporta molt a nivell personal, ja que estan convençudes que la seva feina ajuda. “Per aconseguir tot el que volem avançar amb la dona, la informació és un dels sistemes principals” comenta Cardenal, que creu que “és fonamental que les dones parlin, que ens expliquin les seves vivències i fer entendre que tothom té veu”. Per a ella, s’ha avançat molt en la igualtat de la dona però creu que encara queda molt per fer, ja que “a l’hora de buscar feina, de treballar, de tenir uns drets i d’estar dins de la societat tots som iguals”. Com a entitat,des de ‘Dones reporteres de Mataró’ estan molt satisfetes de tenir un espai on poder manifestar-se. El fet de portar un programa de ràdio des de l’emissora municipal els aporta sobretotpoder donar-se a conèixer i que l’Ajuntament pugui audar-lestambé a l’hora de fer activitats al carrer, com les xerrades que organitzen mensualment al bar El Públic.
"Cruïlla de Llibres", en format especial
Un altre exemple d'espai radiofònic participatiu és 'Cruïlla de Llibres', un espai habitual en la graella de Mataró Ràdio, amb Francesc Bechdejú al capdavant, que canviarà el seu nom per un dia per Especial Cruïlla 10x10x10. Serà dissabte 1 d’octubre i consistirà en 10 hores ininterrompudes de ràdio en directe des de l’exterior (de les 16 a les 2h de la matinada). “Seran 10 hores dedicades a parlar de temes culturals i socials, res d’esport ni de política, que ja se’n parla molt”, explica Bechdejú. El programa es dividirà en 10 blocs temàtics que començaran parlant dels 10 anys de Mataró Ràdio i continuaran amb temes culturals i populars (tradicions populars, cinema, arts plàstiques i visuals, ciències socials i humanes, esperit associatiu, llibres i món editorial, arts arquitectòniques, arts escèniques i música). “Cadascun d’aquests blocs el portaran tota una sèrie de persones implicades, periodistes i especialistes”, assegura Bechdejú i afegeix que “es faran taules rodones, entrevistes personals, entrevistes al carrer, música en directe, poesia, connexions amb mataronins que estiguin a l’estranger fent activitats culturals...”. Segons Bechdejú, “volem que siguin 10 hores de ràdio entretinguda, amena, participativa i que la gent pugui acostar-s’hi i dir el que pensa”. És per aquest motiu que està previst que el programa es faci des d’un lloc cèntric, tot i que encara s’ha d’acabar de definir. El pati de Dòria Llibres és una de les opcions.