La Laia l'Arquera és una de les protagonistes dels aniversaris de 2024

Manuel Cusachs

Els aniversaris que se celebren a Mataró aquest 2024

El periodista i historiador Manuel Cusachs assenyala en aquest article les efemèrides que celebrarem a la capital del Maresme enguany, com ara el 25è aniversari de la inauguració de la Laia l'Arquera

Capgròs, com cada any a l’encetar un de nou 2024 us oferim un ramell d’esdeveniments locals que ens han semblat oportú recordar-los i si es creu adient celebrar-lo. Ho fem en un espai temporal que s’inicia l’any 1892 (fa 134 anys) amb la restauració de la Creu de Terme i que acaba l’any 1899 (25 anys), amb la inauguració de la monumental escultura Laia l’Arquera, obra de l’artista Josep M. Rovira-Brull. Aquí els teniu:  

· 1892: (135 anys).

Restauració de la Creu Terme (1562, s.XVIII), d’estil gòtic que anà a càrrec del llavors jove arquitecte municipal Josep Puig i Cadafalch, que vivia al Carreró.  Seria destruïda l’any 1936, a l’inici de la Guerra Civil (1936-1939). Un cop restaurada fou traslladada al Museu Municipal. Una reproducció va substituir l’original i col·locada novament a la plaça Santa Anna.

La Creu de Terme (anomenada també creu d’en Ramis) reposa sobre una columna on representa en relleu de l’escut de Catalunya i sobre un capitell, també cilíndric, amb la imatge dels dotze apòstols. La creu porta la imatge del Sant Crist a l'anvers i de la Mare de déu al revers. rodegen la base els dotze apòstols. Reconstruïda l’any 1942 amb motiu de la Santa Missió del 1942. 

Creu de terme

· 1849 (175 anys)

Construcció d’un Gran clavegueram a la Riera i Rambla per conduir aigües torrencials.

· 1873  (150 anys)  Atac d’un escamot carlista, comandat pel cabdill Francesc Savalls, entrà per Can Bruguera dels Planells, pel Camí Fondo i Sant Simó. En memòria dels  caiguts dels anys 1843 i 1845 s’aixecà un obelisc al Cementiri Catòlic de Mataró (Avui dit dels Caputxins) i un altre a la Plaça Santa Anna (destruït aquest pels anys 40 del segle XX pel franquisme), en memòria i homenatge.     

· 1926  (100 anys)

Fundació  del grup Cases Barates, Grup Goya, per la Caixa d’Estalvis Mataró

Unificació de diversos noms de la carretera Nacional II de Madrid a França,: (Clavé, Mercè, Tras Santa Anna, Camí Ral, Ravalet, Havana), pel de Camí Ral. Es convertiria en el carrer més llarg de la ciutat.

· 100 anys (1926): Inauguració  Grup anomenat “Cases Barates Goya”. per la Caixa d’Estalvis de Mataró. 

· 1948: 75 anys

Gener del 1948: Constitució Comissió Municipal “Pro port de Mataró”. (inaugurat l’any 1991).

· Velòdrom de Mataró

El velòdrom de Mataró, promogut per la Comissió Pro-Velòdrom, dissenyat per Lluís Gallifa Grenzner, arquitecte municipal, fou inaugurat el 22 de juny de 1948. Ha acollit diverses competicions estatals i internacionals a les dècades anys 1940 i 1960.

El velòdrom de Mataró. Foto: Esport Ciclista Mataró

· Centenari Ferrocarril

Actes d’homenatge a Miquel Biada. Al Cementiri Catòlic l’Antoni Comas va fer un parlament glosant la figura i l’obra de Miquel Biada. I pel mes d’octubre més actes a l’Estació i a l’Ajuntament. l’Ajuntament.

Escàndol filatèlic: emissió, des de Madrid, de segells de l’aniversari del tren de Barcelona a Mataró, amb la imatge del el Marques de Salamanca i un altre amb un gravat del tren de Madrid a Aranjuez, que, com se sap, fou inaugurat l’any 1851. Va ser un menyspreu a Miquel Biada. a Mataró i també a la història.

La indignació a Mataró fou descomunal. I s’edità un segell, sense valor postal, amb la imatge del seu principal promotor, el mataroní Miquel Biada. I un altre amb l’autèntic primer tren de la península. A cada un el que sigui seu.  

· 1974: 50 anys

L’Ajuntament de Mataró donà la Medalla d’Or a Pedro Crespo Gil, alcalde franquista de Mataró (1953-1972).

· Març  Atemptat amb explosius del Monument feixista (d’odi) dedicada únicament als “Caidos por Dios y por España”. Cap record pels milers de morts del bàndol legal republicà. Ja no se’n posà cap més.

· La Caixa d’Estalvis Laietana, cedeix a l’Ajuntament les escoles Josep Montserrat i Jaume Recoder .

 L’Ajuntament de Mataró acorda comprar els immobles números 13 i 15 del Caminet (Enric Granados) per 7 milions de pessetes per un nou edifici municipal destinat a oficines.

· Acord municipal de parcel·lació dels terreny coneguts com de Can Tuñí (35% edificable i un 65% parc públic). La opressió veïnal de Cerdanyola va aconseguir que finalment es destinés el 100 % 100 al futur Parc Puig i Cadafalch.

·Inauguració del Centro de Càlcul del Maresme”. Inici de la informatització dels serveis municipals. De la informatització serveis municipals.

· Acord de l’Ajuntament destinar els nous Jutjats, al carrer Onofre Arnau, cantonada amb el carrer d’Argüelles.

· Oposició municipal a la prolongació de l’Autopista fins a Maçanet i canvi del traçat.

· 1999: 25 anys

Inauguració de l’escultura “Laia l’Arquera”, obre de Josep M. Rovira Brull, situ­ada a la Porta Laietana de Mataró. Segons Rovira-Brull, “la Laia l’arquera té l’espe­rit de les cul­tu­res pre­his­tò­ri­ques i repre­senta la unió de l’home i la terra. Terra i natura fèr­til, mater­nal i ter­ri­ble quan se sent agre­dida. És la deessa mare capaç d’engen­drar i gene­rar vida i així garan­tir la per­vi­vèn­cia de la tribu. Laia deessa del cos­mos i els cinc ele­ments: terra, aigua, foc i aire.

 

Etiquetes: