Cap altre organisme ha generat tants titulars durant el 2016 a Mataró com el Consorci Sanitari del Maresme. Manifestacions en contra de les retallades, queixes per part dels treballadors sobre la saturació dels serveis hospitalaris, el futur del sociosanitari a l’aire i unes relacions més que tibants entre l’Ajuntament i el departament de Salut de la Generalitat. El conseller Toni Comín ha intentat tancar a finals d’any aquest capítol anunciant que es descartava el trasllat del Sant Jaume i prometent inversions per al 2018 en àmbits com el bloc quirúrgic, la unitat de cirurgia sense ingrés, el nou hospital de dia oncològic o l’àrea de rehabilitació. Comín, però descartava així la petició dels Ajuntaments d’una inversió urgent de 10,7 milions per renovar equipaments considerats obsolets.
La proposta de la Generalitat, però, no va calmar els ànims de consistoris com el mataroní, que ho van considerar una proposta trampa ja que, en paraules del seu regidor de Salut, la inversió anunciada no té res d’extraordinari, sinó que ja estava prèviament programada. Poc s’ha avançat, per tant, per pal·liar les continues topades entre les dues administracions, que es van evidenciar el mes de juny quan l’alcalde, David Bote, va deixar plantat el conseller de Salut en la seva visita a l’Hospital de Mataró.
Mentrestant, els treballadors van fer saltar les alarmes a l’agost denunciant que la sobrecàrrega laboral que pateixen i l’estat precari que viu el centre, intervingut per la Generalitat des de l’any passat per haver registrat dèficit el 2014 , els està abocant a una situació “inacceptable i insostenible”. El gerent del Consorci, Ramon Cunillera, va negar que la situació fos tan dramàtica. Segons ell, l’Hospital en cap moment ha arribat a la situació de col·lapse, i també va negar que hi hagi aparells en risc d’espatllar-se. “Que acabi la seva vida útil no vol dir que siguin inservibles”, va assegurar.
Mort per enterovirus
Un nen de només tres anys mor el 19 de juny al servei d’Urgències de l’Hospital de Mataró. L’infant tenia enterovirus, però no es pot confirmar que aquesta sigui la causa de la seva mort, segons el departament de Salut. El nen va entrar el mateix dia al recinte i va morir poc després de patir una aturada cardiorespiratòria, sense que es pogués fer res per reanimar-lo.
L’Hospital de Mataró també és notícia enguany per la condemna a pagar 64.700 euros a la família d’una àvia de 90 anys que va morir al recinte hospitalari després que no se li detectés a temps una hemorràgia cerebral. Segons la sentència de la magistrada, l’equip mèdic no va sotmetre la pacient a les pertinents proves neurològiques que aconsellaven els símptomes que presentava, sinó que es van limitar a aplicar-li mesures pal·liatives.