L’emergència climàtica és una evidència que ningú no pot negar. Després d’un 2020 en què el confinament va fer minvar molts dels indicadors locals i globals en referència a la contaminació, l’escalfament o la degradació del medi ambient, 2021 ha estat l’any en què les alarmes tornen a tronar i fan necessaris canvis profunds, de recorregut. Apostes estratègiques que mirin d’evitar el col·lapse ambiental i procurin apuntar als objectius que cimeres mundials com la celebrada a Glasgow renoven sense massa èxit. A Europa, a més, el ‘new deal’ dels fons de recuperació porta l’etiqueta i la motivació verda inscrita en les transformacions que ha de suposar i aquí Mataró ha vetllat per tirar endavant apostes de futur en clau local.
La circularitat n’és una, però les que ja han estat tangibles són la progressiva instal·lació (encara lenta) d’instal·lacions fotovoltaiques que connectin amb energies renovables just ara que, a més, el preu de l’electricitat toca sostre cada setmana o el nou contracte de la brossa, que busca una recollida plenament selectiva que permeti una gestió eficient i ecològica amb la qual la ciutat estigui més neta i la gestió dels seus residus compleixi paràmetres ambientals.
Les diferents novetats en aquest àmbit com la recollida de voluminosos o el porta a porta comercial en eixos com el Centre ja s’estan implementant.
Estudis i previsions que espanten
A diferència del Gloria a inicis del 2020, el temporal Filomena va respectar una mica més el Maresme i va fer menys destrosses. Tot i això, els experts i diferents estudis i projeccions segueixen posant el focus en l’extrema vulnerabilitat de la comarca davant d’episodis meteorològics concrets, com borrasques, llevantades o temporals que poden provocar danys importantíssims sobretot a nivell d’inundacions. El que revelen aquestes tesis és preocupant i espanta.
LA FIRMA: En temps de descompte
Oriol Bassa
Enginyer de forests
Penso que hores d’ara ningú dubta que el canvi climàtic ja és una realitat a tota la terra, i al Maresme en particular.
Estem en temps de descompte ambiental. Si continuem dins un desenvolupament de creixement com l’actual, on, no només no s’aturen les actuacions que ens generen el canvi global, sinó que son molts els que consideren que es pot créixer fins a l’infinit, aviat ens endinsarem en un punt desconegut de no retorn.
Ara ja sabem que abans del 2050, les temperatures mitjanes s’incrementaran entre 2 i 3’5 ºC, tindrem més nits tropicals (Tª superiors als 20 º) i nits tòrrides (Tª superiors als 25ºC), la pluviometria es reduirà un 10%. Les tempestes de vent i pluja seran més intenses i recurrents en el temps. Les sequeres seran més intenses, amb més durada i més periòdiques. Aquests efectes ja son evidents al nostre territori, però ho seran encara més en un futur immediat. Tindrem més incendis forestals, i especialment més intensos, que causaran una desforestació important que, amb les condicions climàtiques futures, seran molt més difícils de recuperar. I també tindrem més inundacions, per una banda, per les tempestes més intenses, per l’altra, perquè hem impermeabilitzat gran part del territori i perquè els boscos tindran menys qualitat i retindran menys aigua de pluja. Inundacions que causaran més danys, perquè continuem construint en territoris de risc, inundables, i també manteniment infraestructures essencials que hauríem d’anar protegint o reubicant.
Caminem cap al no retorn, però encara son a temps de reescriure ambientalment el nostre futur. De triar una altra manera de viure. Optar per la minimització dels residus, pel reciclatge i la reutilització. Prendre mesures per l’estalvi i reutilització de l’aigua. Aplicar mesures per l’estalvi d’energia i triar les energies alternatives.