Uns cartells contra l'alcalde de Mataró, David Bote, i contra la polèmica Torre Barceló han aparegut penjats diversos llocs de la ciutat aquest dilluns al matí. La campanya és anònima, malgrat que no sembla molt difícil traçar-ne l'origen, i acusa el batlle de fomentar l'especulació urbanística i impedir que hi hagi habitatge accessible a la ciutat. Tot plegat, vinculant el projecte de la Torre Barceló amb l'afer Can Fàbregas.
Amb Bote caracteritzat com un caganer sobre la citada torre, en forma de fotomuntatge groller, el cartell resa "No volem el monstre de Mataró" i conclou amb l'eslogan "Prou especulació, volem viure a Mataró". Entremig, planteja una cronologia que relaciona la compra del solar de Can Fàbregas per part de Naves Biada, empresa vinculada familiarment al que va ser regidor d'Urbanisme, Ramon Bassas, amb la construcció del gratacel.
En concret, segons el relat que fa la campanya, Naves Biada va comprar Can Fàbregas l'any 1982 per poc menys del que serien ara 200.000 euros, i la va vendre 25 anys més tard a Residencial Aurum per 16,5 milions. La mateixa promotora immobiliària a qui, el mateix any, l'Ajuntament va adjudicar la construcció del gratacel després de fer la reparcel·lació del sector (cal recordar que urbanísticament el sector de Ronda Barceló i de Can Fàbregas estan vinculats de manera discontinua).
L'empresa matriu de Residencial Aurum va fer fallida i 10 anys més tard l'Ajuntament, segons assenyalen els cartells, va anunciar que la torre tenia nou comprador. Aquest 2024 la promotora Stoneweg ha començat les obres del gratacel, que finalitzaran a principis de l'any vinent. Malgrat que en principi estava previst que els seus 192 habitatges fossin tots de lloguer, finalment ho seran tots de venda, tal i com es va anunciar enguany en una visita d'obres encapçalada per Bote i els promotors de l'edifici.
Tot i que la campanya no va signada per ningú, la caligrafia dels cartells recorda la d'altres accions promogudes en el seu moment per la Plataforma Salvem Can Fàbregas, la mateixa que ha reaparegut en els darrers dies arran de l'auto judicial que exigeix a l'Ajuntament reconstruir la nau de manera immediata. En la compareixença de divendres passat valorant la decisió judicial, portaveus de l'entitat ja van plantejar un relat molt similar al que apareix al cartell, establint un nexe entre el complex i fallit procés urbanístic de Can Fàbregas amb la construcció de la Torre Barceló. Un edifici, d'altra banda, que ha generat una gran controvèrsia a la ciutat.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta