La professora de la classe dels Dofins del CEIP J.M. Peramàs, Mercè Nogueras, diu a dos dels seus alumnes que s'acostin a l'ordinador. És el seu torn davant de la pantalla i ja estan fets uns petits experts. S'han acostumat a fer servir l'ordinador per aprendre i és increïble la traça que hi tenen, comenta aquesta mestra de P5. De fet, en aquest centre mataroní, a banda de l'assignatura d'informàtica, totes les aules de parvulari i primària disposen d'un ordinador que es fa servir com un recurs més, igual que la biblioteca o la pissarra.
Fem servir els CDs interactius de les editorials dels llibres de text i altres activitats destinades a aplicar la informàtica a les diferents matèries, comenta Mercè Nogueras, que diu que la iniciativa no només ha estat positiva pels menuts, sinó també pels professors.
La idea de no aprendre informàtica sinó aprendre amb ella és el que va animar al personal de l'escola a tirar endavant la iniciativa. Sabem que aquest és el camí cap a les escoles del futur perquè la informàtica està cada cop més present en el dia a dia i els educadors n'hem de ser conscients, explica la directora de l'escola Peramàs, Aurora Pérez.
El centre es va preparar tecnològicament per desenvolupar aquest tipus d'ensenyament, com diu el coordinador de l'àrea d'informàtica, Joan Llorenç: Es va cablejar tot l'edifici i a través d'un router inalàmbric pots connectar-te a Internet i a la xarxa del centre des de qualsevol aula.
Una inversió global
Aquests avenços han estat possibles, d'una banda, perquè el centre es va acollir al Pla Estratègic autoritzat el 2001 pel Departament d'Educació, i de l'altra, gràcies a l'esforç i determinació dels educadors de l'escola. Amb tot, l'aposta va més enllà, ja que el centre també ofereix cursos de formació per a pares i assessoraments per a professors.
L'esquerda tecnològica
A més d'oferir una educació més completa, la iniciativa del centre també pretén acabar amb les desigualtats d'accés als ordinadors que puguin tenir els alumnes. Hi ha estudiants que tenen ordinador i Internet a casa, però n'hi ha d'altres que no, i això crea una diferència injusta entre ells, diu Aurora Pérez. L'objectiu, com apunta Joan Llorenç, és acabar amb l'esquerda tecnològica.