Jordi Surinyach

"Aquest país només té solució si es proclama la república catalana"

Jordi Surinyach és una de les sis veus mataronines consultades per Capgròs per donar la seva visió sobre el Referèndum i l'actual moment polític

Donem veu a sis mataronins que, tot i que en alguns casos tenen vincles amb partits polítics o amb entitats que juguen un paper clau en el procés sobiranista, es representen tan sols a si mateixos. Alhora, com a bons analistes del moment actual, aporten des de punts de vista molt diferents -i sovint totalment oposats- una mirada de llarg abast sobre el moment polític actual, el Referèndum i la relació entre Catalunya i Espanya. 


Tota una vida en la política mataronina. L'advocat Jordi Surinyach va ser regidor de CiU fins al 1998, i després va fer el salt a ERC. Home molt pròxim a l'exalcalde Joan Mora, avui juga un paper clau en el nou projecte local del PDeCAt. Surinyach també ha jugat un paper clau en temes de ciutat com la resolució del conflicte del Cafè Nou o la creació de la Fundació Iluro.

"Que quedi clar d'entrada: per mi aquest país només té solució si es proclama la república catalana". Jordi Surinyach deixa clar a la primera de canvi que no veu cap més alternativa per al futur de Catalunnya, que avui veu atrapada en un estat espanyol "governat per l'extrema dreta, pels fills del franquisme". I amb una oposició com el PSOE que titlla de seguidista del govern de Rajoy. "Hem descobert que la socialdemocràcia espanyola s'ha convertit en un partit de la restauració", afirma.

"Espanya com a nació és un projecte fallit, tant a nivell institucional com territorial"

Per a Surinyach, polític de llarga trajectòria a la ciutat, el conflicte entre Catalunya i Espanya no ve tan sols d'anys enrere, ni tan sols de dècades. "Portem tres segles amb això!" s'exclama. Però si que entén que capítols com al sentència del Constitucional de 2010, agreujats per la profunda crisi econòmica, han "trencat el pacte de la transició" i han fet aflorar les "contradiccions centenàries" de l'Estat. "Espanya com a nació és un projecte fallit, tant a nivell institucional com territorial", resol.

"Potser patirem, viurem una forta repressió i  tindrem problemes, però en conjunt haurem aconseguit avançar

Surinyach no s'atreveix a afirmar que la població catalana sigui majoritàriament independentista. "Això només ho podem comptar votant, així que fem-ho, això no divideix pas a ningú", defensa Surinyach, I si el resultat del referèndum és "No", si els catalans prefereixen mantenir-se units a Espanya, l'advocat mataroní defensa que com a demòcrata seré del tot feliç, perquè també haurà estat un acte de sobirania de Catalunya i t'autodeterminació". El problema, afirma, són aquells que no volen ni el sí ni el no, sinó que directament no es faci. "Ho volen evitar de totes totes perquè sinó se'ls desmunta el règim, perquè potser a l'endemà un veí de Villanueva del Trabuco es qüestiona per què no pot votar ell, per exemple, si vol monarquia o república".

"Els ajuntaments democràtics van haver de cometre un munt d'il·legalitats en els seus inicis per tirar endavant

Surinyach considera "cínics" aquells que exigeixen poder votar "amb garanties", com ha fet el mateix alcalde de Mataró, David Bote, i també critica aquells que consideren que el conflicte pot acabar amb algú "prenent mal". "Si jo i tots els demés haguéssim pensat el mateix quan lluitàvem contra Franco, la dictadura encara hi seria", resol. Respecte a la presumpta il·legalitat del referèndum, Surinyach recorda als governants socialistes que els ajuntaments democràtics van cometre "un munt d'il·legalitats per poder tirar endavant", citant els exemples de les escoles bressol que es van obrir als municipis sense que aquests en tinguessin les competències, o el cas de com va néixer Televisió de Mataró. "Aquest concepte de legalitat per part de persones que es defineixen com a socialdemòcrates és repugnant, i ho dic jo que en el seu moment vaig defensar l'acord de govern a Mataró".

Per a Surinyach, passi el que passi l'1-O i els dies posteriors, Catalunya haurà fet un pas endavant. "Potser patirem, viurem una forta repressió i  tindrem problemes, però en conjunt haurem aconseguit avançar, aquestes coses a la llarga queden en la memòria col·lectiva dels pobles".

 

Etiquetes: