Cristian Mor fa un silenci reflexiu quan li pregunten quina llei han portat al Parlament. «Espera..., no ho recordo». Però després de deu segons respon amb precisió. «Era una llei per afavorir l'estalvi de l'aigua, mesures per evitar l'aglomeració de residus i per protegir el medi ambient», explica amb seguretat de l'alumne que se sap la lliçó. Mor té setze anys i estudia primer de batxillerat de l'IES Miquel Biada.
Ell ha estat un dels 140 escolars de secundària que han elaborat, consensuat i votat una llei de protecció mediambiental al Parlament de Catalunya, dins el programa educatiu «Fem una llei». Aquesta iniciativa educativa, promoguda pel mateix Parlament per tal d'apropar l'activitat política als estudiants, ha comptat amb la participació de vint centres de Catalunya que s'han dividit en cinc grups parlamentaris A, B, C, D i Eque han simbolitzat les cinc opcions polítiques amb representació parlamentària.
Un grup d'estudiants de quart d'ESO i de primer de batxillerat de l'IES Pla d'en Boet va quedar emmarcat dins el grup E juntament amb els representants de tres instituts més, i durant setmanes van treballar les esmenes d'una llei mediambiental, de la qual prèviament el Parlament els havia passat un esborrany.
«Ens vam documentar molt, vam tenir una xerrada sobre medi ambient i finalment vam redactar les esmenes a la llei», explica Assumpta Perejoan, professora del centre i coordinadora del programa educatiu. Les esmenes es van discutir i consensuar amb els altres tres centres del mateix grup parlamentari i es van portar per primera vegada al Parlament el passat dia 11 d'abril. Aquell dia es va convocar una comissió de treball, en la qual quatre representants de cada grup de treball va defensar les seves esmenes.
Finalment, el passat 9 de maig, la llei va arribar al Parlament. El debat va ser presidit pel president de la Cambra, Ernest Benach, i va comptar amb l'assistència de la consellera d'Educació, Marta Cid, i per diversos diputats.
Amb tota la solemnitat que mereixia l'escenari, cada grup va fer una intervenció de dos minuts, en què es va poder apreciar les dots d'algun futur polític. Finalment, la llei es va aprovar en una votació una mica caòtica a mà alçada que va tenir 141 vots a favor i cinc abstencions.
«Els nanos estan desconnectats políticament i això els ha ajudat. Ha estat difícil d'animar-los, però un cop ho han fet, s'hi han posat a totes», ha valorat Perejoan.
«Ara entenc la política, perquè quan vam començar no teníem ni idea de què feien els polítics al Parlament. Hem pogut veure el difícil que és fer una llei amb consens», ha explicat Mor. Tot i la satisfacció de la feina feta, aquest estudiant ho té clar: «M'ha agradat, però no vull ser polític».