Arriba el 9-N, cita històrica per a Catalunya. Des de que el president de la Generalitat, Artur Mas, va convocar la Consulta sobre el futur polític de Catalunya, el 12 de desembre de 2013, s'han produït molts girs. El darrer, la nova suspensió per part del Tribunal Constitucional, el dimarts dia 4, fet que pot variar alguns elements de la convocatòria. Però aquest diumenge hi haurà urnes, i els catalans estan cridats a votar per definir el seu futur. A Mataró, cinc institutsexerciran de seu electoral.
La consulta era el principal acord del pacte d'investidura signat el 2012 per CiU i ERC. Des de la seva convocatòria tothom té clares la data, 9-N, i la pregunta, amb dos apartats: «Vol que Catalunya esdevingui un Estat?» i «En cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent?». Per tant hi ha tres respostes vàlides: "No", "Sí-No" i "Sí-Sí". La cita, pactada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, s'emmarcava dins de la Llei de consultes populars aprovada pel govern català; llei que va ser suspesa cautelarment pel Tribunal Constitucional. L'organisme va fer el mateix amb el decret de convocatòria de la consulta. El 14 d'octubre Artur Mas va presentar el "nou 9-N", una versió per a alguns descafeïnada o fins i tot un simulacre sense garanties jurídiques i democràtiques; per a altres l'única possible tenint en compte les circumstàncies.
Emparant-se en els articles de la llei no suspesos pel TC que regulen els processos de participació ciutadana, la consulta mantenia la mateixa pregunta original i passava a celebrar-se a locals que pertanyen a la Generalitat (Instituts), mobilitzant prop de 40.000 voluntaris. El TC però, també l'ha suspès, a instàncies del Govern espanyol. A l'hora de tancar aquesta edició (dimecres 5 al migdia) hi havia força qüestions pendents de resoldre.
El Pacte Mataroní pel Dret a Decidir va emetre un comunicat on mantenien la "crida a la ciutadania de Mataró per participar massivament en el procés participatiu del proper 9 de novembre", malgrat la suspensió del TC. La vintena d'entitats que en formen part reclamen la mobilització de la gent, encara que en aquests propers dies hi pugui haver canvis en el format de la consulta.
Les claus de la consulta
Qui hi pot participar? totes les persones que el 9 de novembre de 2014 siguin majors de 16 anys i que disposin d’un DNI vigent amb l'adreça de residència en un municipi català. A Mataró la població més gran de 16 anys és de 102.600 habitants.
Catalans a l'exterior. Hi ha una vintena de punts de votació repartits arreu del món, per als catalans que siguin a l’exterior amb DNI que certifiqui de residència en un municipi de Catalunya.
Estrangers. Hi poden participar les persones d’estats de la Unió Europea i d’altres estats que formin part de l’Acord sobre l’Espai Econòmic Europeu i Suïssa amb DNI o Passaport acompanyat del Certificat de registre de ciutadans de la Unió Europees. També les persones de tercers estats amb passaport vigent acompanyat de la targeta d’identitat d’estranger (TIE) vigent.
Com es pot participar. Diumenge dia 9 de novembre, entre les 9 i les 20 hores. El local i la mesa de participació s'assignen segons l'adreça i el primer cognom de cada persona.
Informació. Es pot consultar el punt de votació al web www.participa2014.cat, al 012 o als Ajuntaments. Aquest diumenge estarà actiu el servei del 010 que funcionarà entre les 8 i les 20 h. Igualment, el Pacte Mataroní posa a disposició de qui ho necessiti un telèfon (93 798 17 16) que està actiu des de les 9 i fins les 20h, per informació o bé notificar incidències
Condicions. Només es pot votar un sol cop una sola vegada i la participació és personal i intransferible. S'han establert mecanismes per garantir que no hi hagi frau.
Les seus a Mataró. Són els cinc instituts de la Generalitat que hi ha a la ciutat. Laia l’Arquera (Pla d'en Boet), Damià Campeny, Alexandre Satorras, Puig i Cadafalch i Thos i Codina.
Registre de participants. Cal inscriure's-hi en el mateix moment de la votació. Es farà signant en una llista numerada, on caldrà indicar nom, cognoms i DNI o NIE.
A tot el país. 1.259 locals de participació repartits en 942 municipis, la pràctica totalitat dels municipis catalans. En total es desplegaran 6.434 meses de participació.
Voluntariat. Com que no es pot involucrar a funcionaris, s'han mobilitzat més de 40.000 voluntaris. A Mataró, són més de 300.