Agit Baqué, en un dels espais de La Destil·leria

V. B.

Art, formació i teràpies a La Destil·leria, un nou centre cultural a Mataró

L'espai, al camí Ral, compta amb 540m2 i s'inaugurarà el 18 de juliol amb una exposició col·lectiva dedicada a Les Santes

Una galeria d’art. Una àmplia oferta formativa amb tallers molt originals. I una "Terapioteca" per assolir el creixement personal a través de l’art, la música o la dansa. Així d’ambiciosa i diferent es presenta La Destil·leria, un nou centre cultural que obrirà portes a Mataró aquest mes de juliol. Ubicat en un ampli local al camí Ral, en ple centre de la ciutat, uneix tres espais sota un mateix sostre, una antiga destil·leria que s’ha reformat però que manté l’essència i molts elements d’antuvi.

La Destil·leria, que s’inaugurarà el proper 18 de juliol, porta el concepte "multidisciplinari" a noves cotes. «Són tres espais diferents que, units, creen un nou concepte d’espai cultural», explica Agit Baqué, la impulsora d’aquest espai. Després de prop de 22 anys treballant per a una multinacional, Baqué ha decidit iniciar «una nova etapa amb un projecte molt més personal». Un projecte basat en el criteri de la «qualitat» i pensat per cobrir una oferta cultural, formativa i de teràpies sota un mateix sostre, tant a Mataró com al Maresme.

Un dels buits La Destil·leria vol compensar la manca de manca de galeries d’art que hi ha a la ciutat. Artistes consagrats i joves talents, de Mataró i el Maresme però també d’arreu, protagonitzaran exposicions periòdiques a La Galeria, un dels espais del centre. La primera exposició serà una col·lectiva protagonitzada per artistes locals de renom, molt adient per a aquestes dates. «Seny i rauxa a Les Santes» es presenta com una mirada oberta a la tradició festiva catalana amb la festa major mataronina com a teló de fons. Més enllà de ser un espai comercial –tot i que les obres estaran a la venda– vol ser un punt de referència artístic de la ciutat. «I sense alinear-nos amb cap corrent ni capelleta local, estarem al mig de tot, si ens deixen», destaca l’Agit.

Teràpies basades en l'art, la dansa i la música
Art per una banda, però a La Destil·leria hi haurà molt més. Potser el vessant que crida més l’atenció és La Terapioteca, un seguit de propostes de creixement personal per afavorir el benestar físic, mental i emocional. Professionals terapeutes conduiran activitats basades en el món de l’art, la música i la dansa, deixant que l’usuari simplement faci volar la seva sensibilitat i imaginació. Amb franges especials per a alumnes d’entre 5 i 14 anys, i amb diversitat funcional i necessitats educatives especials. En aquest camp, La Destil•leria s’ha aliat amb la Fundació Maresme. En qualsevol cas, l’oferta de La Terapioteca és per a totes les edats i condicions.

Oferta de tallers
Per acabar, hi ha l’oferta de tallers, bolcats plenament en la creativitat, per a infants i per a adults. Els usuaris poden triar entre una formació anual, trimestral o fins i tot d’un sol dia. De moment, l’oferta és força variada: tallers de cançons i ritmes i de música popular catalana; d’escultura; de creació de gegantons; d’expressió plàstica i d’art contemporani; d’estampació o de teatre. Els impartiran artistes i creadors força coneguts a la ciutat, com el músic Pau Benítez, la joiera Núria Calçapeu, l’escultor Pol Codina o el pintor Marc Llacuna. Tots ells amb la voluntat d’allunyar-se del taller convencional.

Un espai únic
I és que res serà convencional en aquesta Destil·leria, on l’espai en si tambétéun paper molt important. «Transmet bones vibracions», diu la gestora de l'equipament, immersa encara en les darreres reformes que han de deixar l’immoble enllestit per al 18 de juliol. "Sorprèn molt a la gent que, en ple centre de Mataró, hi hagi un espai tan gran com aquest". En total, són 540m2. Malgrat les reformes necessàries, s’han conservat les parets mestres, les rajoles i els mosaics, herència de l’antiga destil·leria de la família Martínez, per mantenir la identitat i la història pròpies de l’immoble. L’antiga destil·leria compta amb entrada des del camí Ral, cantonada amb baixada de les Escaletes, des d’on també hi ha accés directe a La Galeria. L’espai gravita a l’entorn d’un pati central, punt de distribució i també el lloc ideal d’espera per als acompanyants, amb Wi-Fi, taules, endolls i màquina de cafè. Les activitats d’artteràpia, musicoteràpia i dansateràpia compten amb les seves sales respectives, i també n’hi ha una dedicada exclusivament als tallers.

Baqué assegura que "equivocar-se no li fa por", tot i que a ulls de qualsevol persona es tracta d’un projecte agosarat i arriscat. «Treballarem amb el sistema de prova/error, sabem que no tot funcionarà i que haurem d’anar canviant coses», apunta Baqué, que confia especialment en l’equip de professionals del qual s’ha envoltat.

Etiquetes: