Queden deu dies pel 18 de juny i els partits comencen a pujar el llistó del seu discurs. Convergència i Unió, conscient que el resultat del referèndum de l'Estatut tindrà repercussions immediates en el mèrit dels resultats i, encara més, en les eleccions catalanes de la tardor, ha ampliat mires. El president de la federació nacionalista, Artur Mas, s'ha dirigit avui dijous, dia 8, als defensors del no' al referèndum dient-los que la seva és una posició perillosa per Catalunya i per aquells que volen que no progressi com a país. Aquest és un Estatut que afavorirà fins i tot als que voten no', perquè aquest text no mira per ningú en particular, sinó pel país, ha assegurat el líder convergent davant d'un Casal Nova Aliança ple a vessar.
Al mateix temps, ha presentat el seu partit com la única força capaç de defensar el sí' amb convicció i rigor i de manera desacomplexada. Som conscients que hem assumit el lideratge del sí' a Catalunya perquè la resta no estan pel que toca, ha etzibat. Utilitzant les paraules necessàries per mostrar que estan del mateix bàndol en el referèndum però que de reüll miren als comicis catalans de la tardor, Mas ha instat al PSC que estiguin pel que toca, sense reserves. Quan hi havia la negociació estatutària ja estava amagat sota les catifes ha dit el president de CiU-, ara es dediquen a parlar de successions i es passen el dia barallant-se. També ha tingut paraules per ICV, de qui ha dit que fa seguidisme del seu germà gran, el PSC.
Però més contundent ha estat quan ha parlat d'ERC. Alhora, però, el missatge també s'ha suavitzat de forma voluntària?-, conscient que a la cantonada els republicans podrien tenir de nou la clau del Govern català. Així, després d'assegurar que Esquerra i CiU tenen molts punts en comú en la defensa de Catalunya, ha enviat un missatge als republicans: Recupereu la coherència i el vostre lloc. No perdeu el temps. Mas ha comparat el discurs d'ERc amb el del PP dient que almenys aquests últims tenen coherència, ja que no van enganyar ningú i des del principi han dit no' a l'Estatut.
Amb tot, el moment més àlgid del discurs ha arribat quan Artur Mas ha advertit de nou que el no' és un terreny perillós i que només CiU ha estat capaç d'assumir el risc. Quin partit seria capaç de ser el màxim defensor del sí' quan estàs a l'oposició i corres el risc que els mèrits se'ls emportin uns altres?, ha preguntat a una sala que superava de llarg la mitja d'edat. A més, Artur Mas s'ha mostrat convençut que el vot afirmatiu serà contundent. Us porto una bona notícia: el sí' guanyarà.
Hem suat la samarreta'
Abans d'aconseguir el clímax necessari per interaccionar amb el públic, Artur Mas ha fet un repàs a les negociacions de l'Estatut. Com no, el moment final i culminant del procés la coneguda foto entre ell mateix i José Luís Rodríguez Zapatero- ha estat epicentre de l'anàlisi. Som els únics que dia rere dia vam estar negociant; fins l'últim moment. I el que ha sortit no és el millor entre el pitjor, sinó que dóna el poder més gran a una nació sense Estat d'Europa, ha exalçat. Tampoc no s'ha estat de recordar les dificultats d'un procés minat i que ha fet suar la samarreta.
En aquest sentit, Mas ha repassat els principals avenços de l'Estatut, des del reconeixement de la identitat nacional, els drets històrics i l'augment de poder polític, a allò que afecta al ciutadà, com el finançament i les noves competències en immigració.
Per últim, Artur Mas ha tingut unes paraules d'agraïment a la feina desenvolupada per Ramon Camp al capdavant de la delegació negociadora a Madrid.
Ramon Camp insta a no perdre l'ocasió
Minuts abans de la sortida a l'escenari d'Artur Mas, el mataroní Ramon Camp ha presentat CiU com la única força que és conscient de què val una passa. Camp ha mostrat un principi de coherència en l'obertura del seu discurs: Sempre vam dir que si valia la pena votaríem sí, i així ho hem fet.
Camp ha sorprès als assistents quan ha ensenyat portades de diferents diaris internacionals -Daily Telegraph o Corriere della Sera- on s'hi llegien titulars que aplaudien el pacte Mas-Zapatero. Hem de ser llepafils o aprofitar les possibilitats?, s'ha preguntat.