Més enllà dels problemes econòmics d'El Corte Inglés que els han obligat a frenar inversions, l'arribada del centre comercial a Mataró es veu frenada pels ja famosos "serrells jurídics" que l'empresa vol veure resolts. L'únic escull que queda és el contenciós obert per l'Assemblea Pagesa per la ubicació de les peces desmuntades de Can Fàbregas, en un solar del veïnat de Valldeix catalogat com a sol agrícola. El Corte Inglés tem que el procés judicial pugui acabar entorpint de nou l'operació urbanística que ha d'acompanyar la instal•lació de la locomotora comercial, i exigeix que el solucioni. L'Assemblea Pagesa es va reunir la setmana passada amb el govern municipal per intentar desencallar la situació. "Hi ha bona voluntat per les dues parts per resoldre el conflicte", explica Pep Riera, el veterà activista de la pagesia al capdavant del sindicat. Però les exigències de l'entitat són ben clares.
L'Assemblea Pagesa va obrir el contenciós com una mesura de pressió perquè el govern municipal intercedís en dues qüestions que afecten directament el col•lectiu de pagesos de Mataró. La ubicació de les peces de Can Fàbregas és el motiu de la disputa jurídica, però en realitat és una excusa. El que importa als pagesos és, per una banda, el traçat de la línia del Tren Orbital, un projecte que ningú sap si mai veurà la llum però que afecta els agricultors de les Cinc Sènies. El traçat creua aquest sector des de Rocafonda fins a la rotonda de l'Experience, i encara que la línia no s'acabi construint, la reserva de sol feta per la Generalitat provoca molts maldecaps. "És una hipoteca que tenim a sobre, perquè els pagesos no podem fer res, ni construir hivernacles ni fer moviments de terres o murs de contenció", lamenta Riera.
Els pagesos exigeixen que la Generalitat executi la desafectació, després que el Ple municipal aprovés al Ple de desembre de 2013 demanar a la Generalitat modificar el traçat de la línia perquè afecti menys l'espai agrícola protegit de les Cinc Sènies, però la Generalitat encara no ho ha fet. "El que demanem és que l'Ajuntament pressioni, i tenim constància que ho volen fer", assegura Riera, després de la reunió mantinguda la setmana passada.
El catàleg de masies
Una altra qüestió que s'arrossega a Mataró des de fa molts anys vinculada a la pagesia i al sector agrícola és la del catàleg de masies, un projecte que preveia fer un registre d'aquests immobles en el terme municipal mataroní per poder facilitar que es dediquessin a activitats econòmiques com ara convertir-se en cases rurals o restaurants. La iniciativa es troba encallada perquè entitats com l'Assemblea Pagesa reclamen que s'hi puguin incorporar masies construïdes després de 1956, cosa que la Generalitat impedeix. "No estem parlant d'un catàleg de masies històriques amb valor patrimonial, ha de servir per a una altra cosa", apunta Riera.
Riera considera que tant el traçat del Tren Orbital com el canvi del catàleg de masies són qüestions factibles. El pagès considera que tant aquest Ajuntament com l'anterior ja han manifestat la seva bona voluntat per canviar-ho, però que necessiten resultats tangibles. I ho creu possible, ja que "no veiem motius o interessos ocults que ho puguin impedir". Riera conclou que retirar el contenció està "en les seves mans" però que "fer els deures està en les de l'Ajuntament".