Margarida Colomer i Jaume Vellvehí, autors de l'article 'Ateneu Mataronès? Ateneu Obrer? Ateneu?'

Ateneu Mataronès? Ateneu Obrer? Ateneu?

En aquest article d'opinió, els historiadors Margarida Colomer i Jaume Vellvehí aclareixen conceptes a l'entorn de l'Ateneu Mataronès

Les entitats es transformen, s’extingeixen o d’altres de noves se’n reclamen hereves i sovint els noms de cada etapa o la coincidència simultània de noms semblants generen confusió. Aquest és el cas de l’Ateneu Mataronès fundat el 1854 al carrer Nou núm. 13 per l’empresari, polític liberal i mecenes Josep Garcia Oliver (1834-1883).

L’Ateneu, que aplegava els sectors petitburgesos progressistes, s’extingí el 1886 i no s’ha de confondre amb l’Ateneu de la Classe Obrera. Conegut popularment com Ateneu Obrer fou fundat pels sectors republicans el 1880 al primer pis del núm. 40 de la Rambla instal·lant-se poc després a la Riera. Més endavant, el 1895, es trasllada novament, ara al carrer de Bonaire cantonada la Riera, on actualment hi ha l’Ateneu de la Fundació Iluro. S’extingí entorn de 1920 després de refundar-se en diverses ocasions. 

Per això no l’hem de confondre amb l’actual Ateneu de la Fundació Iluro, ja que ocupa actualment  l’estatge del que va ser l’Ateneu de Classe Obrera, el qual va reprendre l’activitat fins  1939.

Ara que amb motiu de la proposta de donar el nom de Josep Garcia Oliver a la Biblioteca de la Fundació Iluro s’ha fet present l’Ateneu Mataronès, és també un bon moment per recordar l’Ateneu de la Classe Obrera de tan llarga i prou rellevant trajectòria.

 

Etiquetes: