Els firmants de l'acord, sense la CUP. Foto: R. Gallofré

Vern Bueno Casas

Atur, cohesió social i promoció de ciutat, reptes del 'Mataró 2022'

Tots els grups polítics, excepte la CUP, que participen en el projecte identifiquen aquestes tres problemàtiques per treballar en el pla estratègic de futur de la ciutat

La lluita contra l'atur i la creació d'ocupació; la igualtat d'oportunitats per garantir la cohesió social i territorial; i la imatge i promoció de ciutat. Aquests són els tres grans reptes que han identificat tots els grups municipals de l'Ajuntament que participen al Pla Estratègic Mataró 2022. Una iniciativa que ha arrencat oficialment aquest dimarts amb la signatura d'una declaració institucional a càrrec de tots els partits amb representació a l'Ajuntament, a excepció de la CUP que se n'ha desmarcat. El Pla Estratègic ha de decidir quin és el model de desenvolupament per als propers anys a la ciutat de cara a resoldre els tres grans temes citats.

"La ciutat necessita de manera imperiosa reflexionar i decidir quin ha de ser el seu model de desenvolupament"

"La ciutat necessita de manera imperiosa reflexionar i decidir quin ha de ser el seu model de desenvolupament per als propers anys", ha dit el republicà Francesc Teixidó, designat president de la comissió del Pla Estratègic Mataró 2022. Un pla que s'ha de basar en "línies d'actuació trencadores i diferents", segons ha afegit, i que "no ens podem permetre que fracassi". La manca de llocs de feina, el risc d'una ciutat fracturada per les desigualtats socials i entre els barris, i la necessitat de situar Mataró en el mapa són els tres àmbits escollits per consens per tots els grups municipals i sobre els quals ja s'ha començat a treballar.

Un seguit de reptes que es volen resoldre a través de la nova economia, la lluita per un espai públic de qualitat i cohesionat, i des d'un model de govern basat en la participació i en el lideratge ètic, segons s'explicita en la declaració institucional del projecte. I, sobretot, obrint aquest procés a la participació de les entitats socials i empresarials, a les administracions supramunicipals com la Diputació i la Generalitat, i al conjunt de la ciutadania, que també hi podrà dir la seva a partir d'ara, ja sigui en diferents trobades o bé online en la web del projecte.

Els grups, alineats

L'alcalde, David Bote, ha destacat la importància que tots els grups que participen al projecte "estiguin d'acord en identificar quins són els problemes de la ciutat i ens haguem alineat per lluitar-hi". Bote també ha apuntat que les conclusions a les quals s'arribin "no poden quedar-se en un calaix", sinó que s'han de traduir en accions concretes i a llarg termini, que sobrepassaran més d'un mandat. L'alcalde ha recalcat que l'entesa dels grups escenificada aquest dimarts ha de permetre que el projecte tiri endavant des del consens més enllà de les disputes polítiques puntuals.

Ni Bote ni Teixidó s'han pronunciat sobre l'absència de la CUP. "Són ells qui han d'explicar a la ciutadania per què no volen anar de la mà dels 25 regidors restants de l'Ajuntament", ha apuntat l'alcalde