L'alcalde Joan Antoni Baron va remarcar el paper fonamental que el Consell de Ciutat ha d'assumir davant els nous reptes que presenta Mataró, durant l'acte de constitució de l'òrgan, que va tenir lloc aquest passat divendres dia 6 al Centre Cívic de Pla d'en Boet. En un moment de canvis accelerats a la ciutat, en la seva base productiva -la crisi del tèxtil-, la seva composició social el creixement de la població motivat per la nova immigració- i l'urbanisme, l'alcalde va assenyalar que aquests complexos reptes fan necessària la presència d'organismes de participació ciutadana al municipi.
El Consell de Ciutat el formen 104 persones, entre les quals hi figuren representants dels diversos grups municipals amb representació al consistori, dels organismes autònoms IMPEM, Junta del Patronat Municipal de Cultura, entre d'altres-, dels consells sectorials Consum, Cultura, Salut, Medi Ambient i una desena més d'aquests òrgans consultius-, dels consells territorials Rocafondael Palau, Cerdanyola i Centre-Eixample-Havana, tres barris que compten amb plans integrals recents-, d'associacions empresarials, sindicals i veïnals, a banda de trenta-cinc ciutadans escollits aleatòriament. Reunides la majoria d'aquestes persones el passat divendres, Baron va explicar davant seu que el Consell ha de ser un fòrum per reflexionar sobre les responsabilitats de l'Administració, però també perquè els ciutadans vegin que no es pot tenir tot alhora i va voler als ciutadans integrants de l'organisme que dediquin part del seu temps a treballar pel bé comú.
Assessorar l'Ajuntament en les definicions de les grans línies de la política i els grans projectes de la ciutat. Aquesta és la tasca que s'ha encomanat a les persones que conformen el Consell de Ciutat, que, a més, s'encarregaran de debatre el projecte del Programa d'actuació municipal a partir d'aquest mes-, els pressupostos municipals per al 2006, les propostes de revisió del Pla general d'ordenació urbana i les del Pacte Desenvolupament Social i Econòmic de la ciutat.
Un espai de diàleg que ha de generar resultats
L'acte de constitució del Consell de Ciutat va comptar amb la presència de Joaquim Burgué, Director General de Participació a la Generalitat, que va oferir una xerrada sora el nom de La participació ciutadana: importància i elements claus per a l'èxit. Burgué va voler destacar dues idees: la primera, la premisa que, tant a l'ajuntament com entre els ciutadans, hi hagi una forta convicció que la participació és beneficiosa per tal que aquesta funcioni i, la segona, la necessitat d'un sentit comú per entendre que aquests són uns espais de diàleg per contemplar diferents punts de vista i generar conclusions i resultats. Segons Burgué, a Mataró s'hi reuneixen "la maduresa, la convicció i el sentit comú necessaris perquè el Consell de Ciutat tingui èxit.