Però més enllà del show mediàtic, és cert que es viuen situacions delicades a barris com El Palau, que afecten els veïns.
El Palau no té uns índexs més alts de delictes que altres barris. Una altra cosa són les sensacions inseguretat, que existeixen però que també poden estimular-se. Hem de ser curosos i responsables, convertir-ho en un element de debat polític al carrer acaba sent negatiu. En matèria de seguretat allò que realment passa és més que el que es denuncia, però molt menys que allò que s'explica que passa. La seguretat és un element clau que hem treballat, però hi ha altres mesures necessàries de cohesió social o de treball amb els joves. Cal tenir el cap fred i actuar amb responsabilitat.
Dieu que hi ha més policia que mai però aquest 2010 no s'està complint amb l'augment previst d'efectius policials.
Tenim set agents a l'Escola de Policia que al maig patrullaran els carrers. Es cobriran totes les baixes del cos policial i això ja suposa un gran esforç.
Es cobreixen baixes però no es creen noves places?
El Pla especial de la policia local preveu complir amb unes ratios concretes, cosa que estem fent, i que es disposi d'un nombre concret de policies en un horitzó determinat. Aquesta xifra ve determinada pel nombre de població, i els índexs de creixement estan baixant, per tant són dades s'han de revisar. Si el 2013 no hem aconseguit el nombre previst, doncs ja veurem.
El PP demana comissaries de proximitat als barris del Palau i Rocafonda.
Perquè un agent patrulli el carrer necessitem cinc policies que garanteixin la continuïtat del servei. Seria molt poc eficient haver-ne de posar més en noves oficines.
L'operació Wei contra els tallers xinesos ha tingut conseqüències dures a la ciutat, i l'Ajuntament ni n'estava informat.
La imatge que es va transmetre de Mataró va ser negativa i va tenir repercussions econòmiques perquè els tallers xinesos formen part de la cadena de producció. S'hauria hagut d'avisar l'alcalde? Rotundament sí. Però se'm van excusar i em vaig donar per satisfet. Quan s'aixequi el secret de sumari, ja diré si l'operació va ser un disbarat o no.
Abans deia que el FEIL ha ajudat a mitigar la crisi. Passarà el mateix amb el nou Fons Zapatero (FEOSL)? Les inversions estan pensades per a una situació de crisi?
No podem desvincular les inversions del FEOSL amb la resta d'inversions previstes. L'objectiu és sacsejar l'economia, posar-hi una mica de benzina perquè el motor vagi millor, però també crear bases sòlides per a l'economia de futur de la ciutat. Altres municipis han de fer amb el Fons Zapatero allò que nosaltres ja hem realitzat amb el pressupost ordinari. La partida extraordinària de l'Estat la destinem a complementar l'esforç inversor en temes d'economia més sostenible.
Gairebé la meitat dels 10 milions que s'injecten des de l'Estat s'inverteixen Can Marfà. No seria millor trobar un destí de caire més social a aquesta inversió, enlloc d'un museu?
No podem destinar-los a una tasca social de despesa corrent perquè el Fons Zapatero no ho permet així. A temes educatius tampoc, perquè en aquest àmbit ja hem fet els deures. Destinar els diners a Can Marfà no és un luxe, sinó un acte de justícia. Fa molt que es treballa per reunir aquesta col·lecció sobre el gènere de punt. No volem un museu per explicar com ens guanyàvem la vida els mataronins, sinó un museu que ens ajudi a guanyar-nos la vida. Això no serà el Guggenheim, però generarà centralitat i afavorirà el comerç i la restauració a través del turisme cultural.
Sembla que amb aquesta inversió l'alcalde ha prioritzat un compromís personal amb la Fundació Vilaseca, per davant l'opinió dels socis de govern.
És veritat que tenia un compromís personal amb el Museu del Gènere de Punt. Al prestatge del meu despatx hi tinc una reproducció a escala d'una màquina de fila, per recordar a l'alcalde que té un compromís plasmat en el programa electoral i en l'acord de govern. No podem oblidar que el gènere de punt té un gran component emocional, perquè la ciutat és com és gràcies a ell. Hi ha una sèrie de gent que ha fet un esforç increïble per recuperar aquesta memòria. El dia que desapareguin perdrem un cúmul de coneixement molt important si no trobem el mecanisme de transmissió.
No es discuteix el projecte, però sí el moment en què es decideix tirar endavant.
Si no estiguéssim destinant 25 milions d'euros al TecnoCampus hauríem d'invertir els diners allà, però ja hem garantit la seva viabilitat amb ajuts, crèdits i subvencions directes. Ara toca impulsar un projecte cultural, sentimental i econòmic que la ciutat fa temps que reclama. Quan s'ha portat la qüestió del Museu al Ple hi ha hagut unanimitat. Si ara es vota contra el pressupost, s'està votant contra el Museu.
A més del TecnoCampus i El Corte Inglés, hi ha una tercera aposta estratègica, Mataró Marítim, que de moment no s'ha concretat.
S'està construint el nou hotel del port, desenvolupant el sector del Rengle, adequant els passos subterranis, treballant en el Pla estratègic del port...
Però això són obres, i Mataró Marítim parla de desenvolupar un nou sector econòmic.
No ho podem tirar endavant tot de cop i volta perquè queda molta feina per fer. Ara estem col·locant els fonaments i i generant els escenaris perquè aquesta aposta estratègica sigui possible. Si no tenim port no hi ha activitat nàutica possible.
El projecte Mataró Marítim va obtenir un ampli consens entre els grups municipals. En canvi, no s'ha assolit un acord similar amb l'oposició en les mesures adoptades contra la crisi.
Segurament no hem fet les coses tan bé com hauríem pogut si no hem assolit aquesta unanimitat, però vam posar sobre la taula un paquet de mesures de 800.000 euros, amb el pressupost ja aprovat, i creiem que era tot el que podíem fer. Si no hi va haver consens, el govern n'és en part responsable, però també hi ha altres agents socials que podrien haver ajudat una mica més.
Llegeix la tercera part de l'entrevista