L'alcalde, Joan Antoni Baron, ha reclamat que els tallers tèxtils xinesos que funcionaven de forma legal es tornin a reobrir “per poder recuperar la normalitat el més aviat possible”. Aquesta és ara la principal “preocupació” del govern municipal després d'haver controlat la situació social generada després de la macrobatuda dels Mossos d'Esquadra en locals i tallers xinesos del passat dia 16 de juny. Les conseqüències d'aquesta operació policial van arribar al ple de juliol en forma d'una llarga bateria de preguntes dels grups de l'oposició, que van reclamar “més contundència” part de l'alcalde. Baron es va mostrar ferm però prudent abans de reclamar responsabilitats polítiques i econòmiques. Les reclamarà, va explicar, un cop s'aixequi el secret de sumari de la investigació que porta a terme la fiscalia, i un cop es coneguin definitivament els resultats de l'operació policial. “S'ha de tenir cautela, perquè l'operació continua oberta i hi ha secret de sumari”, afirma Baron, que insisteix en que ara cal reobrir els tallers legals, “perquè els tallers xinesos juguen un paper important en la cadena productiva de la ciutat, en un sector que ja té prou problemes”. Baron ha traslladat aquesta preocupació a les més altes instàncies de la Generalitat, el president Montilla, el conseller d'Interior Joan Saura, els secretaris de Seguretat, Joan Delort, i d'Indústria, Antoni Soy, així com a la delegada del govern a Barcelona, Carme San Miguel. Després, va dir Baron, “caldrà valorar els perjudicis econòmics per la ciutat i demanarem responsabilitats”. “I també voldrem que ens responguin a la pregunta: perquè Mataró?”, va afegir, tot afirmant que a la ciutat hi ha “molts xinesos que compleixen amb normalitat”.
L'operació policial es va saldar amb 77 detinguts i el registre de 72 adreces. Baron va explicar en el ple que no totes les adreces registrades eren tallers tèxtils, després de recordar que una part d'aquests tallers disposaven de la llicència d'activitats en regla. Segons les dades que l'alcalde va facilitar en el ple, 20 d'aquestes adreces eren habitatges, 19 locals industrials, 17 locals comercials, 14 eren magatzems i dos eren aparcaments. El consistori no havia actuat en 28 d'aquestes adreces, set de les quals eren habitatges en les quals, segons recorda l'alcalde, no es pot entrar sense ordre judicial. De les actuacions realitzades per l'Ajuntament en els 42 punts restants, el departament de llicències va obrir 30 expedients, 24 dels quals ja tenen el permís preceptiu, es troben en tràmits i la resta no han prosperat.
En resposta a les preguntes de l'oposició, Baron va fer un extens repàs a les actuacions que s'han realitzat en relació a la presència d'activitats il·legals dutes a termes per ciutadans xinesos, que van començar a proliferar a la ciutat a partir de l'any 2002. Aquell mateix any, i en resposta a una denúncia presentada per un grup d'empresaris del sector, es van obrir 49 expedients de regulació en tallers i altres activitats sense llicència, com ara restaurants o perruqueries. La xifra es va anar moderant en els anys següents: al 2003 se'n van obrir 29, set al 2004, 12 al 2005, 14 al 2006, 16 al 2007 i 16 més al 2008. Aquest any, de moment, se n'han obert un total de quatre.
L'alcalde també ha explicat que des de l'any 2006 es fan revisions del padró per controlar els pisos amb sobreocupació. Aquell any se'n van detectar 275 on hi vivien un total de 3483 persones, mentre que al 2009 de moment se n'han detectat 131 amb 1286 persones. En aquests casos, ha puntualitzat Baron, no es tracta únicament de ciutadans xinesos. A més, l'Ajuntament ha fet 1251 inspeccions d'habitatges prèvies als reagrupaments familiars, que de moment han permès reunir un total de 1873 persones.
L'oposició reclama contundència
Tot i les explicacions de l'alcalde, l'oposició va insistir en què hauria calgut una resposta per part seva més contundent. “Els fets han estat prou gruixuts com per poder parlar clar. La ciutat es mereix un alcalde que doni la cara”, va dir el portaveu de la CUP Xavier Safont Tria. El líder de CiU, Joan Mora, va lamentar que el conseller d'Interior Joan Saura no hagi vingut a la ciutat en persona a donar explicacions d'una operació que va qualificar de “mediàtica”. El portaveu popular Pau Mojedano creu que Baron “ha fallat en la defensa dels interessos d'una ciutat que ha vist la seva imatge afectada”. “Ara el mal que han fet ja és irreparable”, va afegir.