El president del Parlament, Ernest Benach, ha animat avui dimecres dia 21 a Mataró els empresaris catalans a mirar cap enfora, al "món globalitzat", després de dos anys d'intentar arreglar una mica l'estructura de l'estat". Ho ha dit en la presentació de la delegació maresmenca de l'Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris, que s'ha fet en un dinar a l'hotel Ciutat de Mataró. L'entitat, que té 400 associats a tot Catalunya, es defineix com un "lobby no de pressió sinó participatiu" que promou accions i tasques d'assessorament sobre qüestions de diferents àmbits amb la voluntat de representar la petites i mitjanes empreses del país.
En un dia marcat per la renúncia de Maragall a tornar a ser el candidat del PSC, Benach ha volgut adreçar un missatge optimista a la societat. El president del Parlament ha assegurat que l'opinió actual dels experts és que són els països petits i àgils, els que més avancen. I en aquest sentit s'ha referit a l'estratègica situació de Catalunya, a la porta d'Europa, a la cruïlla entre Europa i Àfrica i al bell mig del Mediterrani. Benach ha animat als empresaris a ser competitius i un referent de qualitat. També ha posat deures, però, als partits polítics catalans: treballar per tenir unes bones infrastructures, un bon finançament i reforçar el teixit econòmic i empresarial del país.
L'Estatut no ha passat desaparcebut, òbviament, del seu discurs i l'ha d'escrit com un obrellaunes: És un instrument per assolir altres instruments que incideixin en els problemes del nostre temps. Ara, el que és important és el què hi ha dins, ha dit. I ha tancat la polèmica que ha provocat tot el procés de negociació: Ara l'Estatut ja és de tothom, ha proclamat.
Benach ha volgut dedicar una breu reflexió a l'abstenció registrada en el referèndum diumenge passat. El president del Parlament n'ha culpat, en part, en la nul·la incertesa dels resultats i també a la lluita entre partits: El que havia de ser un tema de país s'ha convertit en un conflicte entre partits. I també s'ha queixat de l'estil polític que, segons ell, s'està instal·lant a Catalunya: Hem de canviar aquesta deriva de la política catalana. Aquí sempre hem tingut una relació cordial malgrat la duresa d'alguns atacs. En els darrers temps s'ha usat joc brut. Benach ha apuntat que segurament no cal tornar a la teoria de l'"oasi català" però sí recuperar el diàleg entre partits. Quan hem anat junts ens n'hem sortit, ha assegurat.
A l'acte hi era present el president de l'Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris, Joan Vilar, acompanyat de Lluís Sala, delegat territorial de l'associació. Vilar s'ha referit a la història econòmica del Maresme: "El Maresme era una comarca bàsicament agrícola i tèxtil, però això està canviant i anant cap al comerç i les tecnologies de la informació i la comunicació. Volem unificar les vies de col·laboració del sector associatiu i empresarial i oferir propostes de futur", ha dit.
Altra presència de càrrecs d'ERC
En el dinar, celebrat a l'Hotel Ciutat de Mataró, s'hi han donat cita la parlamentària maresmenca d'ERC, Teresa Aragonès, així com diversos alcaldes republicans del Maresme: Carles Rocabert (Cabrera), Andreu Bosch (Teià), Josep Basart (Calella) així com l'exalcalde de Premià de Dalt Sebastià Pujol i el líder d'ERC a Premià, David Anton. De Mataró hi havia la presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, i el regidor de CiU Josep Lluís Martí. Hi havia també el secretari general de la Unió de Botiguers, Josep Filbà, el president de GENTIC Josep Lluís De Gabriel i el seu antecessor en el càrrec, Joan Mora.