Les palmeres del Passeig Marítim de Mataró són icòniques, una de les imatges que ajuden a caracteritzar aquesta zona de la ciutat. Però també són un problema. La seva salut, des de sempre, és molt precària, fruit de plagues com el morrut i altres problemes d'adaptació a un clima que no és el seu. Una inspecció recent ha tornat a demostrar-ho, i es posa de manifest que a la llarga caldrà substituir-ne bona part
Segons ha informat l'Ajuntament de Mataró, aquesta setmana s'ha començat la tala de 17 palmeres de dàtils situades a diferents punts del Passeig Marítim, després que tècnics municipals detectessin que el seu mal estat generava risc de caiguda. Dues de les palmeres estan mortes i les 15 restants presenten afectacions com ara el creixement irregular del tronc, que pot comportar que acabin caient a causa dels temporals o ventades cada cop més freqüents.
En alguns casos se substituiran per altres palmeres procedents de diferents punts de la ciutat, que s'havien desplaçat per obres d'urbanització. En altres, però, seran substituïdes per diferents espècies d'arbres. Això és el que acabarà passant, a la llarga, amb bona part de les palmeres del passeig.
El consistori informa que té intenció de mantenir la línia de palmeres al costat de la via del tren, però a la zona del passeig preveu fer una substitució gradual del actuals exemplars, quan el seu estat ho faci necessari, per arbres que proporcionin ombra i que tinguin un manteniment més fàcil, a més d'evitar el risc de caiguda.
El problema de les palmeres és que no són pròpies del clima local, i això les fa especialment delicades. A més, no generen ombra, quelcom que és especialment necessari al passeig marítim, ja que tenen una estructura única sense ramificació, mentre que els arbres sí que tenen un creixement secundari que ajuda a cobrir els vianants dels raigs de sol. És per això que les palmeres i els arbres, tot i que presenten similituds a nivell superficial, tenen una classificació botànica ben diferent.
La desaparició de les palmeres de l'àmbit urbà és una constant en els darrers anys. Sense anar més lluny, l'Estació de Mataró les va perdre totes. Una plaga les va obligar a talar totes, ja que podien caure i ser un perill per als usuaris de les instal·lacions