-

Sílvia Ruiz

Buscant solucions per revitalitzar el comerç mataroní

Els comerços del centre reclamen aparcament gratuït, consens en els horaris, més senyalització i més activitats per atreure visitants

S'està desaprofitant el Centre de Mataró com a zona comercial? Els botiguers consultats tenen clar que hi ha molt de camí a recórrer en àmbits com l'aparcament, la senyalització o les activitats culturals i lúdiques, perquè el comerç urbà mataroní llueixi molt més. Són mancances i reivindicacions molt semblants a les que es recullen al Pacte pel Comerç, signat per la setmana passada precisament per revitalitzar el comerç urbà davant la puixança dels centres comercials

Aparcament gratuït
Mentre que als centres comercials la gent troba la facilitat de poder aparcar en un pàrquing de forma gratuïta, els compradors que s'acosten al punt central de la ciutat es veuen obligats a guardar el cotxe als pàrquings de pagament, o bé, a la zona blava. "Com arribar fins aquí i on deixar el cotxe i la moto és un problema" expliquen des de la botiga Urban Denim, al carrer Sant Josep. El mateix pensen a Dòria Llibres,del carrer Pujol: "és difícil d'aparcar en comparació amb el centre comercial, on allà tot és gratuït."

Falta de consens en els horaris
"Cadascú obre i tanca a una hora, els horaris no sempre són els mateixos i no hi ha consens", expliquen des de la sabateria Casas a La Riera. Urban Denim és una de les botigues que allarga més el seu horari de migdia i de vespre en comparació amb d'altres. Creuen que oferir més flexibilitzat d'horaris és una bona solució per fer competència els centres comercials. La dependenta de la botiga té experiència a altres municipis com Barcelona i assegura que el que passa a Mataró "no ho havia vist mai" "No és normal que les botigues tanquin quan vulguin i tan d'hora, a partir de les 20h ja queda tot desèrtic" afegeix,. Al carrer Barcelona, a la botiga de roba Macson, de les poques de la zona que no tanquen al migdia, consideren que la solució seria que totes les botigues compartir un mateix horari. "Seria més productiu perquè la gent sabria un horari fix d'obertura i tancament i es podrien organitzar millor".

Més senyalitzacions i més activitats
A la botiga Oliveras, a La Riera, expliquen que la major part dels seus clients vénen d'altres municipis maresmencs: "La senyalització per arribar al Centre de la ciutat és nefasta i sempre em diuen com els costa arribar fins aquí." Per altra banda, la promoció i manca d'activitats d'oci i cultura que atreguin gent i reforcin el comerç és un altre aspecte a tenir en compte. "Estaria bé que fessin més activitats i tot fos més com antigament", lamenten a la sabateria Casas. A Dòria Llibres també recorden que "hi ha manca d'activitats, no hi ha una fluïdesa i, a més, tampoc hi ha cines".

Competència amb Mataró Parc
"El servei, la proximitat amb el client... no té res a veure un centre comercial amb l'encant que hi ha al Centre, i això ho valoren moltíssim els clients", expliquen a Macson. El mateix pensen des de la sabateria Casas: "I tant que podem competir amb un centre comercial com Mataró Parc, no té comparació". Des de la sabateria asseguren que "és molt diferent en tot, el tipus de botigues, el tracte amb la gent... és un altre tipus de client també".

Evolució dels darrers anys
Malgrat tot, són molts els clients que prefereixen les facilitats que els donen les grans superfícies comercials. Això ho tenen clar a la botiga Oliveras, que han notat l'evolució i la decadència de la zona després de la seva experiència de 75 anys a la ciutat: "Els centres comercials amplien i les botigues petites estan mortes." "Han tancat moltes botigues i hi ha hagut un canvi fort", asseguren des de la sabateria Casas,i afegeixen que "cada vegada més estan obrint un altre tipus de botigues de menys qualitat." A Dòria Llibres lamenten que el carrer Pujol sigui tan poc transitat i que, en general, la imatge que es dóna no siguibona: "Aquest i altres carrers estan plens de lloguers i això és una imatge nefasta per ser el centre de la ciutat."

Etiquetes: