Netejar els boscos i prendre consciència de la importància de cuidar la natura. És l’objectiu de 9Bosc, una activitat de recollida de residus urbans als boscos que es durà a terme un diumenge cada dos mesos en diferents entorns del Maresme. El projecte és una iniciativa de la Fundació Lotus Blau en col·laboració amb l’Ajuntament de Mataró i la Diputació de Barcelona.
Un dels objectius és que els participants prenguin consciència de la importància de cuidar la natura
Després de la presentació oficial del projecte el passat 15 de desembre a Can Palauet, el proper 29 de gener tindrà lloc la primera trobada de neteja i recollida de brossa. Prenent com a punt de partida sempre Mataró, les sortides seran de 9 a 14h i s’anirà a diferents entorns boscosos del Maresme. En aquesta primera sortida es pretén fer la neteja de la zona del Turó d’Onofre Arnau. I és que cuidar la zona boscosa que tenim als voltants és, sens dubte, una necessitat real. “És una neteja que fa falta, hi ha molta feina a fer”, assegura Marta Petit, Coordinadora de Projectes Socials de la Fundació Lotus Blau. “Crec que la gent sap i veu que els boscos estan bruts, però segur que falten més iniciatives”, assegura.
9Bosc s’engega de la mà de la Fundació Lotus Blau, una organització que té en marxa diferents projectes socials amb l’objectiu de ser actius i oferir a la gent l’opció de participar-hi a través del voluntariat. “Passejant pel bosc vèiem que estava molt brut i sempre penses que podries anar caminant i endur-te la brossa que et vas trobant”, explica Petit. “És una cosa que moltes vegades sentim de la gent però ningú acaba fent res”, lamenta i continua “perquè anar un sol recollint el que es troba pel camí acaba sent molt poc, seria inacabable”. Un cop conscients del problema, des de la fundació es va decidir arrencar un projecte amb la finalitat de sumar forces i que la gent també pogués participar-hi. “Entre nosaltres vam fer una prova pilot d’anar a recollir brossa i vam recollir tanta que vam pensar que això s’havia de fer d’alguna manera”, afirma Petit. De seguida van demanar els permisos necessaris a l’Ajuntament per poder actuar en els boscos i van tirar-ho endavant.
Voluntaris de totes les edats
La iniciativa es fa possible gràcies a la participació de voluntaris. Uns voluntaris que poden ser de totes les edats, ja que és una activitat en la qual hi poden participar famílies i fins i tot els més petits. La finalitat és que ells també puguin aprendre els valors de prendre cura del nostre entorn. “Estan convidats petits i grans”, anima Petit, que creu que “és una oportunitat per implantar als més petits uns valors de cura dels boscos”.
La primera de les trobades serà el proper diumenge 29 de gener, però s’espera que sigui la primera de moltes
La primera de les trobades serà el proper diumenge 29 de gener, però s’espera que sigui la primera de moltes. “S’aniran fent cada dos mesos sempre que vagi venint gent, que l’ajuntament segueixi engrescat i que tothom estigui actiu”, assegura Petit. De moment, la resposta de la gent està sent molt positiva i les sensacions són bones. Amb l’objectiu de garantir la continuïtat del projecte, des de la Fundació Lotus Blau fan una crida de voluntaris i animen a tothom a adherir-se a la iniciativa: “És una oportunitat per prendre cura de casa nostra i de la natura, hi haurà una companyia més que agradable i es podrà gaudir una mica de l’exterior, que a vegades també fa falta”.
El Gremi de Constructors de Mataró són els patrocinadors de la samarreta pels voluntaris. A més, al projecte també s’hi ha volgut sumar Món Viu, supermercats ecològics. L’empresa farà una donació al projecte del 10% de recaptació de totes les vendes fetes durant l’última setmana de desembre. Els interessats poden apuntar-s’hi trucant al 93 790 23 21 o bé escrivint a info@fundaciolotusblau.org.