-

S. F.

Cambra de Comerç reclama que Mataró potenciï més la seva posició comercial

La delegació del Maresme presenta una diagnosi de comerç en la que es demana més superfície comercial per la capital i la comarca

Mataró pot potenciar molt més la seva posició com a ciutat comercial central del Maresme amb més atracció a nivell de producte i a nivell de comercialització i posicionament. Aquesta és una de les conclusions a les que ha arribat la diagnosi de comerç que la Cambra de comerç de Barcelona, en la seva delegació al Maresme, ha presentat aquest dijous, dia 18. Segons l’estudi dut a terme per Procom i presentat per Raimon Serret i Vanessa Sarrà, la capital del Maresme hauria d’incrementar la seva superfície comercial en aproximadament 50.000 metres quadrats. Un terç d’aquest nou espai l’ocuparà el Corte Inglés, mentre que un segon terç hauria de servir per potenciar la zona centre i una tercera part seria per potenciar el port de Mataró.

L’estudi assenyala que a la resta del Maresme s’hauria d’ampliar amb 50.000 metres quadrats més, per tal d’evitar que el baix Maresme escapi cap a l’oferta del Barcelonès i l’Alt Maresme faci el mateix cap al Gironès. Segons l’estudi realitzat, el Maresme té un potencial de demanda interna molt important amb una renda bruta familiar disponible superior a la mitjana de Catalunya, tot i que el nivell d’equipament de la comarca es troba per sota de la mitjana catalana. Aquesta situació és una oportunitat per Mataró per tal d’exercir de centralitat comercial, tot i que en el mateix diagnosi s’admet que la ciutat no acaba d’ocupar aquesta posició.

En comparació amb altres ciutats, Mataró no exerceix aquest rol de centralitat comercial en la seva comarca, com sí passa en altres ciutats com Granollers respecte el Vallès Oriental o Vic respecte Osona. Aquesta comparativa s’acompanya d’unes dades on es veu la densitat comercial i el pes de la capital respecte la comarca. Mataró se situa en el 114% tenint en compte el nombre d’establiments minoristes per cada 10.000 habitants (170 pels 150 de mitjana del Maresme), una xifra allunyada del 145% de Granollers, els 157% de Vic o el 121% de Manresa respecte el Bages. Aquestes dades, si es miren segons la densitat per cada 1.000 habitants, es mantenen en sintonia, amb Mataró amb una densitat comercial inferior en percentatge respecte la seva comarca en comparació amb les altres capitals.

Segons l’estudi, això es deu als fluxos de mobilitat obligada cap a altres comarques, sobretot al Barcelonès. Tot i això, la diagnosi assenyala que aquest motiu podria ser la causa, però també la conseqüència de que Mataró no tingui un paper central a la comarca des d’un punt de vista comercial. A més, Raimon Serret ha remarcat la importància que tindria per la capital del Maresme poder potenciar l’accessibilitat al centre de la ciutat, on hi ha un focus d’atracció més gran junt el que suposa el Mataró parc. Segons Serret, no només s’ha de potenciar més l’oferta comercial en el centre i eixample, sinó que també s’ha d’aconseguir que l’entrada i sortida a aquesta zona sigui fàcil per tothom i hi hagi facilitats per poder aparcar.

Etiquetes: