Evitar l’abús del cotxe per deixar els nens i nenes a l’escola, potenciar les relacions entre els companys d’escola i facilitar la vida als pares i mares. Aquestes són algunes de les virtuts que es destaquen dels Camins Escolars, una iniciativa de pares i mares de l’escola del GEM que consisteix en dibuixar un traçat senyalitzat de rutes segures comuns per on grups escolars de nens caminen d’un centre a l’altre centre del GEM sempre acompanyats per adults. D’aquesta manera els pares i mares amb dos nens dividits en centres no han de fer ús del cotxe per anar-los a buscar i poden gestionar millor el temps de recollida dels seus fills.
Anna Villà, una mare del GEM que fa ús d’aquest projecte i forma part de la comissió de Camins Escolars, explica que “als horaris de recollida dels nens i nenes pel matí, migdia i tarda és impossible venir amb cotxe, i amb aquest sistema és molt més pràctic”. Recull una de les seves filles al GEM petit i espera que el Bus a peu arribi amb el seu altre fill. “D’aquesta manera saps que pots arribar tranquil·la a recollir el nen i no anar amb presses de buscar a l’altre”, explica Villà. Són els propis pares els que fan de conductors en els tres torns (matí, migdia i tarda) de tal manera que es reparteixen les rutes.
La solidaritat entre pares i mares és clau: un dia un fa de conductor i sap que la resta de dies els seus fills van de forma segura a l’escola. “Als nens i nenes se’ls hi dóna responsabilitat, se senten més grans, i així es porten bé mentre xerren amb els seus companys”, explica Villà. Un dels conductors, Xavier Cot, remarca que es tracta d’una iniciativa “pràctica”, ja que “portar cada nen al seu lloc és complicat”. Per Cot és una “tasca interessant” ja que els nens i nenes “potencien el diàleg entre ells mentre parlen de camí a l’escola”, fet que “serveix per recuperar l’essència d’abans que a vegades sembla perdre’s amb l’arribada de les noves tecnologies. Dèlia Sànchez, una altra de les conductores que també té fills utilitzant el servei de bus a peu, considera que els nens “es porten molt bé fent servir el servei” i que “ells mateixos saben qui va en cada bus a peu, si falta algun o qualsevol cosa”.
Entre les millores que es volen fer en el futur hi ha la idea d’intentar ampliar la xarxa dels camins escolars perquè vagi més enllà del traçat GEM Petit-GEM Gran i es puguin establir algunes parades de Bus a Peu en diversos punts de la ciutat que donin més marge de maniobra als pares i no hagin de deixar l’infant al GEM petit, sinó en parades a la ciutat més properes a casa seva. D’aquesta manera s’aconseguiria reduir encara més l’impacte de l’ús del vehicle privat per portar els nens a l’escola.
Ampliar la xarxa a tot Mataró
Una de les tasques del projecte Camins Escolars del GEM és treballar conjuntament amb l’Ajuntament per millorar la seguretat del traçat per on passa el bus a peu. En les darreres actuacions municipals l’Ajuntament ha senyalitzat un nou pas de vianants al carrer Àvila, ha instal•lat una banda reductora, ha senyalitzat la marca viària de pas de vianants en el pas a nivell de vorera entre Àvila i el Carles Padrós i ha senyalitzat l’àmbit delimitat entre l’avinguda Velòdrom, Carles Padrós, Joaquim Blume i carrer Àvila com zona 30. Són algunes millores per donar encara més seguretat als camins escolars, a banda de pintar la marca Bus a Peu en set passos vianants del recorregut que fan els alumnes del GEM.
Tot això se suma a les millores que ja s’havien fet anteriorment i que servien per ampliar zones de càrrega i descàrrega escolar, instal•lar pilones a les voreres i millorar diversos pas de vianants. Una inversió inicial de 20.000 euros. Entre d’altres iniciatives pendents hi havia l’organització d’una xarxa de vehicles compartits, habilitació d’àrees de parada curta per a vehicles, entre d’altres coses que es treballen a la comissió de seguiment amb representants de l’escola i de l’Ajuntament.
Més enllà d’aquesta feina de suport i millora al projecte de l’escola, l’Ajuntament ja va explicar durant el passat mes de març que volien ampliar aquesta iniciativa a d’altres centres i espais de la ciutat. “Volem que la feina feta no es limiti al GEM, sinó que s’extengui a altres escoles”, va resumir la regidora de Via Pública, Núria Calpe, durant el balanç de les primeres accions executades dins del projecte Camins Escolars. Des del consistori ja es treballa per ampliar aquesta xarxa. El regidor d’Educació, Pere Galbany, va apuntar que Salesians és un dels centres interessats en adoptar aquesta experiència.
El cas Angeleta Ferrer
Una de les escoles que ha mostrat recent interès en poder tirar endavant una iniciativa similar a la del bus a peu del GEM és precisament l’Escola Angeleta Ferrer, que després dels últims esdeveniments han hagut de deixar l’edifici de Plaça Cuba per problemes de aluminosi i es troben de moment instal•lats al Torre Llauder. En breu està previst, segons l’Ajuntament de Mataró, encetar un estudi de mesures que permeti implantar el camí escolar dels centres Angeleta Ferrer i Torre Llauder, intentant així limitar l’impacte del canvi d’ubicació, una de les principals preocupacions dels pares i mares del centre. Més enllà d’això i d’actuacions de mobilitat i pacificació de trànsit al voltant d’altres escoles, de moment el GEM és l’únic projecte de col•laboració ampli en marxa per implantar camins escolars, explica l’Ajuntament.