Can Fugarolas. Foto: R.Gallofré

Redacció

Can Fugarolas: “A Mataró no calen més pisos, sinó canvis estructurals en les polítiques d'habitatge”

Ja s'ha acabat el termini que la Sareb va donar per aturar el procés de venda del solar

Dijous passat, dia 5 d'octubre, es va acabar el termini que la Sareb va donar per aturar el procés de venda del solar de Can Fugarolas. Els col·lectius d’aquest espai denuncien: “La Sareb és el banc dolent, i a més, la Sareb som tots. Es va fundar amb els 60.000 milions d'euros públics per rescatar la banca, comprant els ‘artilugis’ financers tòxics que la banca no volia. És més, l'estiu passat, la Generalitat va demanar la cessió de tots els pisos de la Sareb, i diversos ajuntaments demanen (i alguns municipis ho han aconseguit) recuperar-los per utilitzar-los com a pisos socials”.

El passat mes de juny la Sareb va posar en venda el solar de Can Fugarolas: “Sense avisar-nos (assenyalen els col·lectius), tot i tenir un contracte legal d'ús de l'espai fins l'any 2026. Després d'una mobilització multitudinària en defensa de l'espai, i amb la mediació de l'Ajuntament de Mataró, el qual creu en el projecte que s'hi desenvolupa, es va aconseguir un termini de tan sols 3 mesos de moratòria”.

Els col·lectius de Can Fugarolas demanen un replantejament profund en matèria d’habitatge: “Creiem que a Mataró no calen més pisos, sinó canvis estructurals en les polítiques d'habitatge. Les regulacions actuals només aconsegueixen que la propietat es concentri cada vegada més en menys persones. A Mataró calen més espais culturals i socials, com Can Fugarolas, que donen resposta a necessitats socials i col·lectives essencials de la ciutadania. Nosaltres portem 10 anys treballant conjuntament pel barri i per la ciutat de forma autogestionada”.

L'espai de Can Fugarolas, al barri de l’Havana de la capital del Maresme, és utilitzat per més de vint col·lectius: “Som un taller per a la transformació social, cultura i sostenible. Això entra en coherència en buscar solucions per mantenir aquest projecte a l'espai actual”.

Diversos col·lectius de la ciutat, com la Unió de Cooperadors i les Associacions Veïnals donen suport a Can Fugarolas i creuen que la ciutat necessita un espai social i cultural com aquest. Davant la situació actual, el col·lectiu estudia diverses opcions que van des de la compra col·lectiva a demanar la cessió de l'espai i, en qualsevol cas, amb iniciatives encaminades a pressionar perquè es redueixi el preu del sòl.