L'exposició es pot visitar a Can Marfà

Can Marfà ensenya com sona Mataró

Mapasonor i el Museu produeixen una exposició singular i participativa que explora el patrimoni i el paisatge sonor de la ciutat

Com sona Mataró? Quin és el seu paisatge sonor? Respondre, o més ben dit contribuir a respondre a aquesta doble pregunta és el propòsit de l’exposicióMataró: de Mancos a Djembereng” que es pot visitar a Can Marfà. Un paisatge sonor d'un lloc es construeix a partir de gravacions de camp i registres detallats del seu comportament acústic. Aquesta exposició és un projecte de l’entitat Mapasonor i del Museu de Mataró sorgeix de la voluntat d’explorar el patrimoni sonor mataroní i d’aproximar-nos a la diversitat de la societat que l’habita.Al llarg dels darrers cinc anys els membres de Mapasonor han realitzat enregistraments de l’entorn sonor mataroní i han recollit els testimonis de diverses persones que viuen a la ciutat.

Els sons enregistrats han estat seleccionats i editats en base a criteris etnomusicològics i antropològics per crear una composició sonora, que segueix els principis del paisatge sonor, que és l’element central del projecte expositiu. La mostra expositiva es desplega en tres vessants: el paisatge sonor; els relats i testimonis orals; i, el recull de les principals dades i indicadors sòcioeconòmics de la ciutat, que permeten contextualitzar l’experiència sonora.

“Mataró: de Mancos a Djembereng”, que es podrà veure fins a l’11 d’abril del 2021, ofereix al visitant la possibilitat de fer una immersió en l’entorn sonor mataroní i de viure una experiència sensitiva i sensorial. L’exposició compta amb un espai d’audició obert, en el qual podrà escoltar el paisatge sonor, i amb dotze punts d’audició individuals, des d’on es poden escoltar les entrevistes i converses amb diferents mataronins de procedència i història vital diversa i significativa. 

 

 

Un projecte participatiu

 A l’exposició hi han col·laborat més de trenta entitats i institucions i gairebé una cinquantena de persones, que han accedit a ser gravades i, en alguns casos, entrevistades, o que han participat en el projecte des de la vessant de recerca i assessorament. Les persones que han participat en les entrevistes són: Família Jarju-Rubí, Germana Carmel, Pepi López i Carlos Delgado, Pep Floriach i Claudia Honnefer,Soraya El Farhi i el grup de música Firka de Salam, Júlia Verdaguer, Mickey de los Reyes, Moussa Sagna, Sílvia Llanto, Montse Álvarez, Joan Ferrer i Joaquima Gallarín i Ramon Salicrú.

Un cop oberta l’exposició l’Associació Mapasonor impulsarà una iniciativa de creació d’un banc de sons de la ciutat de Mataró. Totes aquelles persones que vulguin contribuir al projecte podran fer servir el seu dispositiu mòbil com a gravadora i enviar els seus enregistraments via WhatsApp.

 

 

Etiquetes: