El conflicte amb la Policia Local, que va esclatar la setmana passada amb diverses manifestacions per part d’agents del cos, està enquistat des de fa més de dues dècades, segons l’Ajuntament. “És latent, basat en qüestions organitzatives que mai s’han arribat a resoldre”, destaca el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez. És per aquest motiu que el consistori es reaci a solucionar la problemàtica actual “ a base de pegats”. Per exemple, es neguen rotundament a apartar del càrrec l’Intendent Major, Mateo Sánchez, tal i com han reclamat els policies. “No podem caure en el parany de pensar que ell és l’únic problema”, explica la regidora de Via Pública, Núria Moreno.
“El conflicte està enquistat des de fa més de dues dècades, és latent, basat en qüestions organitzatives mai resoltes” (Juan Carlos Jerez)
Dins d’aquests “pegats”, el govern municipal tampoc es planteja resoldre el conflicte simplement amb un augment de sou o amb l’aplicació de nous complements salarials. Tot i així, sí que s’estan plantejant apujar el sou estàndard mínim de la plantilla. Pretenen fer-ho integrant en el salari el que actualment molts membres del cos perceben com a complements, deixant com a plusos tant sols dos conceptes retributius: nocturnitat i flexibilitat. És en aquest àmbit que el consistori es planteja integrar l’actual augment del complement per perillositat, una de les demandes principals dels representants sindicals de la policia.
Una policia comunitària
Per tant, si no volen aplicar aquests “pegats”, quina és la proposta de l’Ajuntament? Segons detallen Moreno i Jerez, cal “anar a les arrels del problema i buscant solucions més globals, pensant en el model de policia i el sistema de seguretat que volem”. És a dir, que tot passa pel pla ja preconcebut pel govern local, la reforma de la Policia Local per convertir-la en un cos molt més vinculat a l’àmbit comunitari, cívic i de convivència. Això comportarà vehicular la policia cap a tasques de proximitat, separant-se de les tasques de seguretat ciutadana, que haurien d’assumir els Mossos d’Esquadra. “Volem que quedin clares les diferents competències de cada cos, que no se solapin els serveis”, resol el regidor de Serveis Centrals.
“Cal anar a l’arrel d’aquest problema i buscar solucions globals, pensant en el model de policia i el sistema de seguretat que volem” (Núria Moreno
Un dels elements que més controvèrsia ha generat entre els agents és la voluntat del consistori de crear un nou càrrec en l’àrea de Via Pública, el de Director de Seguretat Pública. Un moviment que des del consistori es defensa per la necessitat de comptar amb “un perfil tècnic que ens orienti cap a les noves tendències en polítiques de seguretat”, segons Jerez.
L’Ajuntament també ha promès als sindicats que es durà a terme un estudi en profunditat de l’estat psicosocial de la plantilla de la Policia Local, en col·laboració amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. “Volem obtenir els resultats per poder incidir i intervenir per millorar la situació”, diu Moreno.
“Volem un estudi en profunditat de la situació psicosocial de la plantilla”
"No és cert que exigim simplement més diners; tan sols amb un complement salarial més d'aquí a sis mesos estarem igual que ara". Així s'expressa Manel Lizcano, representant sindical de la Policia Local que ja s'ha reunit fins en tres ocasions amb l'Ajuntament per negociar una millora en les condicions de treball de la Policia Local. L'exigència sindical no passa simplement per un augment de salari: exigeixen un estudi en profunditat de "la situació psicosocial de la plantilla", com diu Lizcano, en referència a les acusacions que el cos policial ha fet a la cúpula de comandament de manca de diàleg, mal ambient de treball i fins i tot d'assetjament. I, sobretot, que "les dues parts assumeixin el resultat de l'estudi", com diu el representant sindical.
"Això no implica que s'hagin de tallar caps, sinó que potser s'hagin de canviar les mentalitats d'aquests caps", afegeix Lizcano, en referència indirecta al fet que l'Ajuntament, al contrari del que demanen els policies, es negui a apartar del càrrec l'actual Intendent Superior de la Policia Local.
Els representants sindicals de la Policia Local celebren la voluntat de negociar de l'Ajuntament però afirmen que encara no hi ha cap acord
Respecte al canvi de model policial que vol impulsar el consistori, Lizcano assegura que el cos no hi està pas en contra. "No tenim res a dir sobre això, més enllà que no es pot començar la casa per la teulada", afirma. És a dir, que abans de redirigir el cos policial cap a tasques comunitàries, de convivència i civisme, es garanteixi que els Mossos d'Esquadra poden assumir en un percentatge molt més alt que l'actual l'àmbit de la seguretat ciutadana.