El Ple municipal ordinari va aprovar definitivament la modificació de l’Ordenança municipal de llicències urbanístiques. Amb els canvis introduïts, la nova normativa pretén resoldre el desgavell que s'ha viscut al departament de Llicències en els darrers anys. El consistori promet que l'ordenança actual agilitzarà i simplificarà els processos de tramitació en aquest àmbit, de cara a donar resposta a les queixes de particulars, indústries i promotors immobiliaris.
El principal canvi de la normativa comporta que s'elimini la distinció actual que s'estableix entre llicències d'obres majors i menors. La primera es manté i la segona passa a concebre's com a comunicació prèvia, amb la qual cosa requerirà menys paperassa i un tràmit molt més ràpid. La normativa aprovada també preveu la simplificació dels tràmits d’autorització de l’ocupació de la via pública, així com que es pugui demanar l’informe del Consell de Patrimoni abans de fer la sol·licitud de llicència o de comunicació prèvia, entre d’altres.
Una altra de les novetats és que s'integrarà en un únic expedient les llicències d'obres i activitats en el cas de l’adequació de comerços i restaurants. Així, amb un sol tràmit basat en un nou règim de comunicació prèvia, es resolen tots els aspectes derivats de les obres i el desenvolupament de l'activitat. L'objectiu d'aquesta mesura és que l'interessat pugui iniciar els treballs l'endemà de la presentació de l'expedient, i iniciar l’activitat immediatament després de la comunicació de la realització de les obres.
Un tomb al desgavell viscut
Aquesta nova ordenança és un pas crucial ja que ha de donar un tomb al funcionament no prou eficient del departament de Llicències de l’Ajuntament en els darrers anys. Al departametn li han caigut crítiuqes provenen de sectors molt variats a la ciutat, des de particulars que volen reformar-se la casa o obrir un negoci i troben molts impediments, fins a promotors d’obra nova o empreses que gestionen immobles a la ciutat, que lamenten els endarreriments, traves i manca de criteris unificats. Però les més dures sorgeixen de l’àmbit de l’economia industrial, en especial per la situació que s’ha viscut als polígons mataronins durant els darrers tres anys. Moltes veus han lamentat que que el desgavell ha paralitzat l’activitat econòmica i generant greus perjudicis.
La regidora de Llicències, Núria Moreno, explicava fa uns mesos que “sabem que hi ha queixes i problemes sobretot amb el temps d’atorgament de llicències; creiem que per millorar-ho, cal una reformulació integral del sistema però primer cal passar per modificar l’ordenança". L'objectiu d'aquesta reforma, segons afegia, era agilitzar i simplificar”. “Cal millorar al màxim tots els supòsits que la llei ens permet; un primer pas és crear més comunicacions prèvies, permetent que es comenci a treballar un cop es fa la sol·licitud i hi ha un informe favorable que ho permeti, mentre es gestiona la tramitació final de la llicència”