-

V. B.

Canvis en el contracte de recollida de brossa per introduir-hi millores

El servei de neteja i de recollida de residus segueix generant queixes malgrat el nou contracte de concessió, i el govern creu que és millorable

L’Ajuntament de Mataró està insatisfet amb el servei de neteja i recollida d’escombraries a la ciutat. Un àmbit que segueix generant moltes queixes dels veïns, malgrat l’entrada en vigor d’un nou contracte de concessió l’any 2014 que havia de resoldre els problemes acumulats. “Considerem que és millorable” va dir la regidora de Via Pública, Núria Moreno, el mes de desembre passat en el balanç del primer any del servei. Avui el govern treballa en l’ampliació del contracte amb la concessionària, el gegant FCC, per introduir noves mesures. Esperen poder aprovar-ho per Ple a l’estiu.

Aquestes noves mesures estan contemplades en el Pressupost de 2016 i pugen a uns 200.000 euros, una xifra en tot cas inferior als 1,8 milions que l’Ajuntament es va estalviar amb el nou contracte respecte a l’anterior. Entre els canvis previstos que es pretenen introduir, hi figuren qüestions com la introducció d’una brigada d’actuació immediata per als casos urgents. “Si gràcies a les xarxes socials els ciutadans ens poden avisar d’incidències amb molta rapidesa, nosaltres hem de poder respondre-hi sense esperar al servei ordinari”, diu Moreno. També s’ampliarà la freqüència de la neteja de les àrees dels contenidors per fer-la setmanalment; fins ara es feia cada quinze dies, però s’acumulaven les queixes per la deixadesa i mala olor d’aquestes zones. “Serem una de les poques ciutats que ho fa setmanalment, a municipis com Girona només ho duen a terme tres cops a l’any”, apunta la regidora.

També es pretén passar a la nit la recollida de la brossa orgànica per evitar els problemes que comporta fer-ho a la tarda; males olors que els ciutadans perceben més, i problemes de mobilitat pel pas dels camions del servei, tant per als vehicles privats com per al servei de Mataró Bus.

Una altra mesura serà millorar la recollida a la zona del front marítim, eliminant el concepte de temporada baixa. “El sector és una zona d’oci durant tot l’any”, resol Moreno.  D’altra banda, l’ampliació del contracte implicarà col·locar més papereres a la via pública, i augmentar les campanyes de civisme per conscienciar els  ciutadans. Entre les mesures més innovadores, hi figura una prova pilot per instal·lar sensors als contenidors per detectar quan s’hi produeixen desbordaments, un problema sovint denunciat pels ciutadans. El que es mantindrà igual és la ubicació dels contenidors repartits per la ciutat, un dels principals canvis introduïts amb el nou contracte. “És  una distribució eficient i ha generat molt poques queixes”, apunta Moreno. 

Etiquetes: