Pujol, l'any 2012 a la llibreria Robafaves

V. B.

Caos al Ple en el debat sobre retirar les plaques amb el nom de Jordi Pujol

Les plaques finalment es retiraran si hi ha sentència ferma contra l'expresident, o si aquest reconeix haver comès fets delictius

El Ple municipal de febrer va caure en el ridícul i l'absurd ahir dijous quan va dedicar més de tres quarts d'hora a un caòtic debat sobre si s'havia de retirar les plaques commemoratives que hi ha a la ciutat amb el nom de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. Més enllà de la idoneïtat de debatre durant tanta estona qüestions com aquestes en l'òrgan principal de govern del consistori d'una ciutat amb múltiples fronts oberts pendents de resoldre (qüestió aplicable també al que es va viure el mes passat amb la proposta de canviar el nom dels carrers borbònics), el pitjor de tot va ser l'absolut desordre del debat, que va desembocar en una votació el resultat de la qual molts dels presents a la sala no van saber desxifrar. Les plaques finalment es retiraran si hi ha sentència ferma contra l'expresident, o si aquest reconeix haver comès fets delictius. Per tant de moment la mesura no es farà efectiva.

El grup municipal de Ciutadans (C's) va presentar una moció que reclamava retirar dels edificis públics de la ciutat totes les plaques commemoratives que portin el nom de Pujol. El partit considera que l'expresident s'ha autoinculpat d'haver amagat diners a l'estranger i ocultar-los a la hisenda pública, i recorda que ha hagut de retornar la medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona. La mesura afectaria plaques com la que existeix al poliesportiu Eusebi Millan, inaugurat per Pujol l'any 1986.

El caos va començar perquè el portaveu de C's, Víctor Paramés, va llegir la proposta del seu propi partit, però no la que incloïa una esmena del PP, i que és la que es va acabar aprovant, amb el suport del PSC. Aquesta esmena especificava que es retirés el nom de Pujol de les plaques, i d'altres càrrecs públics involucrats en casos de corrupció, només quan hi hagi una condemna ferma, o bé quan l'acusat hagués reconegut els fets. El portaveu del PP, Jose Manuel López, es va queixar amargament d'aquesta omissió, ja fos per part de Ciutadans o bé per part de l'alcalde, que hauria d'haver permès que l'esmena, tal i com es va en aquests casos, es llegís prèviament a la moció. López va recordar que fa un any i mig ja van presentar una proposta similar. "I no la volem aplicar només a Pujol, sinó a tothom, inclosos els nostres", va dir, en referència a l'exministre Jaume Matas, avui condemnat per corrupció, que va ser qui va posar la primera pedra de la reurbantizació del Passeig Marítim de Mataró.

El PSC va acordar donar suport a la moció sempre i quan inclogués l'esmena del Partit Popular. Una esmena que va acabar verbalitzant la portaveu socialista Núria Moreno, tot i que no eren ells qui la presentaven, contribuint a la confusió. "No hi ha cap sentència judicial en ferm que condemni Pujol, un imputat és innocent fins que la sentència no dicti el contrari", va recordar Moreno. Els socialistes consideren que Pujol no ha reconegut els fets dels quals se l'acusa, ja que nega haver comès cap delicte quan dóna a conèixer els comptes a Andorra que atribueix a una herència. Per tant, segons els socialistes, encara no seria hora de retirar les plaques amb referències a l'expresident. 

En el torn de rèplica, Paramés no va saber explicar per què havia omès l'esmena del PP, que matisa significativament el document que es va acabar portant a votació, i en canvi es va embrancar en un estrany monòleg sobre la figura de l'expresident de la Generalitat i com aquesta havia sobrevolat les converses de dinar de Nadal de famílies com la del propi regidor, "sobretot quan començaven a córrer els dolços i la ratafia".

"Moguts per la rancúnia"
En aquest moment el rumb del debat ja es feia molt difícil de seguir, ni tampoc semblava que gaires regidors se'l prenguessin seriosament. "Esperem que el Carrer d'en Pujol es pugui seguir anomenant així, i que tampoc es canviï el nom del carrer Santa Marta", va dir el portaveu d'ERC, un sorneguer Francesc Teixidó fent broma amb el nom de l'esposa de Jordi Pujol. Els republicans havien presentat el mes passat una moció, aprovada pel Ple, per canviar el nom dels carrers mataronins amb referències borbòniques. Tant ells com la CUP i CiU van coincidir en assenyalar que la proposta de C's estava moguda per la "rancúnia" del partit unionista en veure com s'aprovava la citada moció d'ERC. Els republicans i la CUP es van abstenir en la votació final per mostrar que, tot i estar en desacord amb la mesura, no volien erigir-se com a defensors de Pujol. La CUP va proposar a C's donar suport a la moció si aquesta també inclogués retirar les imatges i símbols presents a Mataró de la família reial espanyola, que "està tant fins al coll de merda com la família Pujol", va dir el regidor Juli Cuéllar.

Etiquetes: