El PSC de David Bote governarà quatre anys més a la ciutat després de la victòria clara assolida a les eleccions municipals del 28-M. La qüestió ara és dirimir com ho farà, si en solitari i en minoria, quelcom factible davant del fet que l'oposició està molt fracturada, o bé buscant un pacte de govern que consolidi un executiu amb majoria absoluta, com ha fet en l'anterior mandat amb En Comú Podem Mataró. Els resultats de la jornada electoral fan que el pacte més factible sigui amb Junts per Mataró, i sembla que els dos partits s'hi posen bé d'entrada.
La repetició de l'acord amb els Comuns es veu ara condicionat per l'aritmètica, ja que la pèrdua de dos regidors per part dels socialistes i la repetició de resultats per part del partit liderat per Sergi Morales els impedeix arribar als 14 edils necessaris per governar sense por a l'oposició. Els quatre anys de pacte han estat, en termes generals, una bassa d'oli, així que no es podria descartar del tot que s'intenti una reedició de l'acord, aquest cop sumant 13 dels 27 regidors de l'Ajuntament, però el context actual en resta força arguments.
Repetir la jugada del 2015
Veient el panorama que queda a l'Ajuntament, els socialistes es troben davant d'una opció força llaminera, el pacte amb Junts per Mataró, que ha guanyat un regidor i arriba a 3 (sumant els desitjats 14 amb els socialistes). Una reedició de la sociovergència del 2015 (Junts no deixen de ser els hereus directes de la CiU múltiplement escindida), que va combinar els 6 regidors assolits llavors per Bote en el seu debut i els 5 de Fernàndez per intentar posar ordre a l'Ajuntament sorgit d'aquelles urnes, el més fracturat de Catalunya amb 9 grups. L'acord, tot i que amb certes desavinences, va funcionar sense grans sobresalts a nivell de política municipal, però es va trencar a causa dels profunds desacords en matèria nacional entre els dos partits, després dels fets viscuts a l'1-0.
Amb el procés tocat de mort i amb el resultat desastrós dels partits independentistes en aquestes municipals, la situació a nivell català ja no és cap impediment per reeditar un pacte entre les dues formacions. Tampoc ho és el tarannà de Junts per Mataró i el seu líder, Alfons Canela, que ha plantejat un mandat i una campanya electoral crítics amb el govern municipal però sense buscar gairebé mai la confrontació personal amb l'alcalde, amb qui l'uneix una relació cordial.
Canela ha plantejat una campanya especialment propositiva, amb un seguit de projectes en l'àmbit urbanístic, de mobilitat, de promoció econòmica o d'impuls comercial que, ben mirats, tampoc plantegen diferències ni molt menys insalvables amb les propostes del partit de Bote. Si bé no cal pensar que Junts regalarà el seu suport al PSC a canvi de res, també és cert que els socialistes hi poden veure un aliat exigent però seriós i lleial.
Oposició en dos blocs
Un altre argument que els dos partits poden trobar a favor de l'aliança és la situació en la que quedaria l'oposició, diferenciada clarament en dos blocs antagònics que difícilment podrien construir un discurs alternatiu amb voluntat hegemònica. Per una banda quedaria el bloc d'esquerres, amb ERC (debilitada després dels mals resultats a Mataró i arreu del país), En Comú Podem Mataró i la CUP. Per l'altra, el bloc de dretes, amb Vox que ha entrat al consistori com un huracà i el PP que recupera presència al Saló de Sessions després de quatre anys al purgatori.
Respecte a les diferències ideològiques entre els dos partits, cada cop costa més trobar-les, especialment quan el PSC es presenta de forma totalment desacomplexada com un partit moderat. Les paraules de Bote en valorar els resultats ahir diumenge ho deixaven ben clar: ells són "els únics" que poden parlar "amb els uns i amb els altres", i que poden dur a terme "polítiques de progrés però també amb ordre". Centrisme pur i dur, en definitiva, que casa prou bé amb la línia de Junts.
Canela, per la seva banda, es va afanyar a mostrar la seva "mà estesa" per entrar al govern. “Nosaltres tenim vocació d’incidir en temes de ciutat i estenem la mà al govern de la ciutat per tirar endavant projectes importants. Els detalls i el com s’hauran d’anar concretant els propers dies”, va assegurar el líder de Junts ahir diumenge, quan va valorar els resultats electorals.
El PSC també podria formar majoria amb ERC i els seus 4 regidors, però aquesta sembla una opció molt més llunyana. Malgrat que Camprubí es va referir ahir a la necessitat de generar "consensos" de ciutat entre els "partits democràtics", l'acord amb els socialistes per governar conjuntament va ser del tot descartat ja en campanya.