"Si guanya el sí tot continua igual. El que farà preocupar-los és que votem que no". Aquest és l'eix central del discurs que avui dimarts dia 13 el president d'ERC, Josep Lluís Carod-Rovira, ha desplegat al Foment Mataroní a l'acte central dels republicans a la capital del Maresme, que ha portat unes quatre-centes persones a la sala del cinema. "Si diem que no jugarem a primera divisió, al cantó del País Basc i Navarra. Si surt el sí haurem de tornar a negociar al costat de quinze Comunitats Autònomes i Ceuta i Melilla", ha assegurat Carod.
Carod s'ha posicionat com el líder d'una immensa majoria ciutadana de classes populars i mitjanes que se sent víctima d'una "estafa collectiva" i ha incidit diverses vegades en la teoria de la sociovergència, unes elits que segons ell fa un segle que governen Catalunya. Segons Carod, aquestes classes dirigents han avantposat una vegades més els seus interessos als de Catalunya. "L'Estatut final és un acord entre els de sempre per fer la política de sempre. La sociovergència ha decidit per nosaltres. En aquest sentit, el líder republicà ha assegurat que a aquestes elits els és igual el problema del finançament perquè ja se la paguen de la seva butxaca.
Pel president d'ERC, però, el finançament pactat perpetua el dèficit fiscal i fa que la clau de la caixa segueixi estant a Madrid. "Per què nosaltres hem de pagar els llibres de text, el dentista o els enterraments de la nostra butxaca i en canvi a altres llocs ho paga el govern?", s'ha preguntat, recriminant alhora a Zapatero la seva menció a desplegar amb generositat l'Estatut. De fet, en un dur discurs, Carod ha arribat a dir que el PSOE és el mateix que el PP però amb simpàtic i ha afirmat que l'Espanya Plural no se la creu ningú.
Carod ha recorregut a un dels tòpics que ha anat fent servir durant aquesta campanya en relació a la falta d'un gran argument per "salvar" l'Estatut: "Al 32 ens diuen que cal salvar la República, el 79 el mateix amb la democràcia, ara a qui hem de salvar? A Zapatero i Artur Mas?", s'ha preguntat. Carod ha atacat particularment el líder de CiU i i ha dit que els que van a vendre l'Estatut un dissabte a la tarda a Madrid no són els nostres.
Carod havia començat assegurant que abans de ser votat, el procés de negociació de l'Estatut s'ha carregat el tripartit, el futur polític de Maragall i l'aeroport de Barcelona, admetent que eren afirmacions dures. Instants després ha reprès aquest fil: "Ens han fet fora del govern perquè hem defensat el Parlament", ha assegurat el president dels republicans, per augurar després una tornada al govern del seu partit "per la porta gran". Respecte Iberia, el republicà ha reclamat la cessió de l'aeroport a la Generalitat i, parafrasejant el lema del PSC, ha dit que Ibèria utilitzarà el teu sí contra Catalunya.
El discurs de Carod respirava una certa percepció que el sí s'està imposant gràcies als aparells mediàtics dels partits que hi donen suport -ha parlat de "pensament únic del sí"- i per això ha reclamat als militants i simpatitzants presents a l'acte que provin de guanyar els microdebats: "Quan pugeu a l'ascensor no parleu del temps, convenceu-los de votar no", ha dit.
De totes maneres Carod ha fet recompte dels darrers actius pel no i ha citat les veus de Salvador Cardús, Muriel Casals o Ramon Tremosa: "Perquè diuen que no? Perquè hipotecat ja tenen el pis, no cal hipotecar el país". També s'ha referit al manifest promogut per Francesc Candel, Josep Benet o Fèlix Martí i ha assegurat que el no no només ve del PP i ERC sinó també de votants d'altres partits com un seguit d'exalcaldes de Convergència i Unió que ha citat.
Hi ha una cosa que tothom entén: qui paga mana. I no manem. Doncs volem manar nosaltres, ha assegurat en el tram final discurs. Carod ha demanat als assistents que siguin valents. Hem de ser un poble digne. Aquest país porta tres segles dient que sí, ja ha arribat l'hora de dir que no. Dignitat més butxaca vol dir no, seguit d'un Visca Catalunya lliure.
Aragonès crida a votar no "per dignitat"
La parlamentària premianeca Teresa Aragonès ha estat l'encarregada de dibuixar l'argument que després Carod ha ampliat en el seu discurs i ha assegurat que si Catalunya diu no al nou Estatut a partir d'ara Madrid mirarà diferent els catalans. "Un no és un toc d'alerta a Madrid", ha apuntat. Aragonès ha repassat el procés de redacció del nou text i ha assegurat que els temes pels quals ERC va posar sobre la taula la reforma de l'Estatut no s'han resolt satisfactòriament, de manera que l'única alternativa és votar no. Un no que segons ella no és demagògic sinó raonat. La maresmenca ha explicat, per exemple, que la Generalitat no podrà definir quanta gent ha de venir a Catalunya o gestionar en solitari els trens de rodalies. Segons Aragonès, a més, en gran part dels articles es remet a lleis estatals. En finançament, la parlamentària s'ha mostrat especialment crítica i ha assegurat que ningú sap si Catalunya obtindrà cap euro de més amb el nou sistema i que fins i tot podria ser que la situació empitjorés. "Com pot ser que acceptem que depengui tot de la generositat de Rodríguez Zapatero?", ha apuntat. "Aprovant l'Estatut no tindrem més del que tenim ara, és una enganyifa. Amb l'Estatut ens hi juguem la dignitat", ha proclamat.