-

J. Vives

Carrillo defensa la plena constitucionalitat de l’Estatut

El record a Solé Tura i la protesta de la CUP contra la Constitució, la cara i la creu de la celebració institucional del Dia de la Constitució

El record a Jordi Solé Tura, que va morir divendres passat, dia 4, va marcar l’acte institucional en motiu del Dia de la Constitució que va tenir lloc el mateix dia a l’Ajuntament de Mataró. El catedràtic de dret constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, Marc Carrillo, va ser el convidat d’un acte que va començar amb un minut de silenci en record del que va ser un dels ponents de la Constitució. El mateix conferenciant es va emocionar a l’inici del seu parlament quan va recordar qui va ser, segons va dir, el seu “referent jurídic i personal”.

Carrillo va començar recordant que la Constitució va ser el primer element de ruptura jurídica i política amb el Franquisme i un “assaig per construir un nou sistema democràtic” però que, segons va valorar, no està pensat per no ser mai modificat. Tot i això, i davant la dificultat d’assolir l’acord necessari per impulsar la modificació de la Constitució, els partits catalans van decidir impulsar una reforma de l’Estatut que faci efectives les aspiracions d’un major autogovern. El nou Estatut, va afegir, destaca per la seva ambició en matèria d’organització territorial i judicial, en la regulació de les relacions amb l’Estat i amb la resta de comunitats autònomes, però també que preveu la relació amb Europa i que defineix un nou model de finançament.

El conferenciant va dedicar bona part de la xerrada a defensar la plena cobertura constitucional d’un Estatut que ara es veu amenaçat pel recurs presentat pel PP al Tribunal Constitucional. En aquest sentit, Carrillo va explicar que el mateix Solé Tura va redactar un document recomanant que l’Estatut no pogués ser objecte de recursos d’inconstitucionalitat perquè com a complement de la Constitució “no hauria de ser sotmès a aquest control”. Per Carrillo, aspectes com la referència als termes de nació i símbols nacionals, el model judicial i de finançament o la creació d’una agència tributària pròpia, entre d’altres, que queden recollits a l’Estatut, “tenen perfecte cabuda en la Constitució”. “No hi ha raons jurídiques ni històriques per confrontar Constitució i Estatut”, va concloure.

Una plaça amb el nom de Soler Tura
En finalitzar la conferència l’alcalde, Joan Antoni Baron, va anunciar la proposta de posar el nom de Solé Tura a una plaça de la ciutat. L’alcalde va recordar-lo com un “home honest i un demòcrata integral”. Per altra banda, es va referir a la necessitat de revisar la Constitució "que no és perfecta ni eterna" i de fer-ho "amb el mateix esperit de pacte i amb la intel·ligència necessària perquè pugui ser útil a totes les nacions".







Etiquetes: