L’endemà de presentar el cartell de Les Santes, conscient que segurament serà la seva obra artística més pública i coneguda, la mataronina Carla Aledo diu que té una certa ressaca emocional. És la cosa més normal del món. Són mesos de feina que cristal·litzen quan es desvela la imatge i comença l’esport nacional de tots els mataronins: dir la seva sobre la creació de l’any, en aquest cas el particular formigueig que ha plantejat Aledo.
El cartell d’Aledo té com a característica principal l’abstracció i el jugar amb l’element mínim i petit dels cercles però alhora el seu detallisme, el que l’autora defineix com a cartell-joc pel qual l’obra et crida, et xucla, fa acostar-t’hi per desxifrar-la. Explica Aledo que el primer que va fer en rebre l’encàrrec va ser “reflexionar moltíssim, comprar-me el llibre d’Art i Festa i escriure sobre el que suposava per a mi a nivell professional com a il·lustradora i dissenyadora l’encàrrec i com veia jo Les Santes”. Rere el cartell del formigueig hi ha molta recerca i l’ADN d’una Aledo que no es casa amb cap estil concret: “sempre provo tècniques diferents i no estic res definit i aquí la primera idea clara va ser que volia que fos un cartell-joc”.
Un cartell-joc
En dues llibretes, explica Aledo, va plasmar fins a trenta idees diferents amb la coordenada clara del joc. “Quan dic joc vaig pensar per exemple en una sopa de lletres però després va anar sortint la idea de l’abstracció, de jugar amb el color, les formes simples i bàsiques i vaig començar a provar amb les rodones. D’aquí van sortir els personatges, les figures i vaig sentir que havia d’anar per aquí. Primer vaig tenir el joc i després va sortir el cartell”, explica.
Bona part d’aquest procés, d’aquesta recerca, d’esbossos, idees i sistema de treball d’Aledo veurà la llum per Les Santes a La Presó. Allà, al MAC, hi haurà una exposició sobre la pròpia Aledo, la seva obra i el seu mètode. També a les xarxes socials hi bolcarà part de les seves creacions paral·leles al cartell i avança que li agradaria que “el públic faci la seva pròpia creació a partir dels cercles de colors, amb la mateixa idea del cartell”.
La idea és que t’absorbeixi
Venint del món del disseny gràfic, Aledo volia una idea concreta. Assegura que li agraden els cartells de Les Santes d’un sol element però en aquest cas disposa totes les comparses, bo i que és conscient que hi ha algun element com els músics d’algunes que no hi són. Com s’entén buscar una idea concreta i acabar amb una mena de vista d’ocell de tots? Per l’artista “buscant el factor popular del cartell va sortir la idea, que és aquest fer que t’hagis d’acostar el cartell per anar reconeixent les figures i els referents de la festa. Jo en cap moment havien pensat en elements tan petits però vaig plantejar aquest cartell que crida, que t’absorbeix, aquesta idea de les formiguetes que tanta gent hi ha reconegut”, diu conscient de les bones reaccions que ha suscitat l’obra.
El cartell d’Aledo té missatge i també implícits que fa gràcia de veure. Hi ha els Tabalers Do Maresme (dels que ella havia format part) ben presents o comparses que tan sols surten el dia 27 com l’Herald, les Trampes, els Cavallets o els castellers. I hi ha la gent, des del principi. “Hi havia de ser la ciutat, els mataronins i les mataronines, amb molts punts diferents. És el que evoca la comunitat i el sentiment de pertinença que al cap i a la fi desperten Les Santes. És impossible plasmar un sentiment però jo ho plantejo amb tants punts al voltant de les figures, amb més cercles i colors per a la composició final”, explica.
Amb Jordi Cuyàs molt present
Carla Aledo va ser alumne i deixeble de l’enyorat Jordi Cuyàs que, explica, és la primera persona amb qui va pensar quan va rebre l’encàrrec. “Amb en Jordi n’havíem parlat molt, del cartell de Les Santes, de la seva naturalesa i del seu sistema d’encàrrec”, diu. La Carla l’ha tingut molt present durant tot el procés de creació i preguntada perquè què creu que el seu mentor diria de la seva obra assegura que “m’imagino que en un un primer moment en Jordi m’hagués dit que no ho posés tot, que anés més a la idea del disseny gràfic, que és escollir, aportar informació concreta. Jo crec que en el meu cas l’element també és concret i posos tots els elements a consciència perquè t’hagis d’acostar a veure i jugar amb el cartell”, explica.