The Wild Project analitza el cas d'Helena Jubany

Vern Bueno Casas

El cas Helena Jubany arriba a un dels canals estrella de Youtube

Jordi Wild, amb audiències estratosfériques, convida Carles Porta de 'Crims' i analitzen el cas de l'homicidi de la mataronina

El canal de Youtube de Jordi Wild no és conegut per tot l'espectre de la població, però entre el públic jove, i ja no tan jove, consumidor de Youtube i Switch, que ha deixat la televisió molt a banda, el manresà és un autèntic referent. El seu 'talk show' bisetmanal a Youtube, 'The Wild Project' té unes audiències absolutament estratosfèriques a tot l'àmbit espanyol i llatinoamericà, superant de llarg els programes de referència de la televisió tradicional.

Un dels grans èxits de Wild, que edita el seu programa des del seu pis de Manresa, és saber detectar quins són els temes d'interès de la comunitat online. I per això, aquesta darrera setmana ha volgut convidar un 'valor segur' en aquest àmbit, el periodista Carles Porta, director i presentador de 'Crims', un dels podcasts i programes de TV més exitosos dels darrers anys. 

En el capítol 187 de The Wild Project, Carles Porta visita Jordi Wild i duen a terme un llarg podcast on es narren alguns dels casos de criminologia que han passat per Crims. Entre ells, un dels que van generar més interès entre el públic català, un crim sense resoldre on la víctima va ser una mataronina, Helena Jubany. El seu terrible assassinat, que més de 20 anys després encara és objecte d'investigacions i processos judicials que es tanquen i es reobren, ocupa una part important del programa de Wild

Altres casos reals ben coneguts per l'audiència catalana, com ara el segrest de la farmacèutica d'Olot, el misteri de la noia penjada a Portbou o el crim del a Guàrdia Urbana també són objecte de debat entre Jordi Wild i Carles Porta, dos dels comunicadors que millor han sabut captar l'interès de les audiències actuals i oferir-los un producte molt vinculat a l'àmbit digital online i a les noves maneres de consumir. 

La causa de l'assassinat d'Helena Jubany segueix oberta

El cas d'Helena Jubany

La mataronina Helena Jubany va ser assassinada el desembre de l'any 2001 a Sabadell, quan tenia 27 anys. El seu cos va aparèixer en un pati interior, nu i ple de cremades. Jubany, que havia treballat com a periodista, es dedicava llavors a la feina de bibliotecària, a Sentmenat, i vivia a Sabadell.

Els investigadors van descobrir que Jubany havia estat drogada amb somnífers, i que havia estat llançada des del terrat de l'edifici on va ser trobat el seu cos. A banda, les estranyes cremades arreu del seu cos eren molt sospitoses. A això s'hi van sumar dos anònims misteriosos rebuts abans de morir, un d'ells vinculats a la Unió Excursionista de Sabadell, a la qual Jubany pertanyia. 

Xavier Jiménez, investigat pel crim d'Helena Jubany, entrant als jutjats amb els seus advocats. Foto: ACN

Una de les primeres sospitoses de ser l'autora de l'homicidi, Montserrat Careta, va ser detinguda l'any 2002 i posada en presó preventiva. La dona es va acabar suïcidant a la presó, després de defensar sempre la seva innocència en el cas. La família de la víctima va aportar la tesi que Jubany havia estat assassinada en el marc d'un macabre joc de rol ideat per diverses persones i que la mataronina desconeixia. L'any 2005 es va donar el cas per arxivat després que el jutge considerés que no hi havia prou proves sòlides per implicar cap acusat.

Els familiars de Jubany, però, mai van donar la causa per tancada i van seguir demanant que es reobrís, aportant noves proves. L'any 2020 el jutjat de Sabadell en va dictaminar la reobertura, i des de llavors segueix el seu complex curs, amb molts altibaixos en la investigació. Actualment  l'únic imputat és Xavi Jiménez, a qui s'investiga després de trobar al disc dur del seu ordinador un correu electrònic que vincula el sospitós amb els anònims que havia rebut la víctima poc abans de ser assassinada.