Jesús Gonzàlez

Cela reclama que el cinema sigui una matèria educativa a l'escola

Jaume Cela participa a la darrera xerrada de l'Aula-Fòrum de l'Escola d'Estiu del Maresme.

El cinema ha estat el protagonista de la darrera comferencia de l'Aula-Fòrum de la 25a Escola d'Estiu del Maresme. Amb el títol d'"Una pel·lícula, una mirada", el mestre i aficionat al cinema Jaume Cela ha fet evident la poca relació entre l'escola i el cinema, l'art que va néixer al segle XX i que, a segons quins contextos, està considerat com a poc seriós per la seva vessant d'entreteniment i indústria.

A l'actualitat el cinema o la televisió s'han convertit en unes bones eines per il·lustrar o complementar temes treballats a l'aula però, per Cela, cal que les escoles treballin aspectes com el coneixement i la interpretació del llenguatge cinematogràfic (i per extensió audiovisual) així com l'experiència emocional de veure un film.

De la mateixa manera que un nen, al final de l'etapa educativa obligatòria, ha hagut d'estudiar una sèrie d'obres litaràries importants o artistes plàstics significatius, caldria, segons Jaume Cela, que es seleccionessin unes quantes pel·lícules que conformessin el seu bagatge audiovisual. Per la seva capacitat globalitzadora el cinema integra deiverses arts i disciplines com ara la litreratura, la fotografia, o el teatre i aquest fet ofereix als educadors grans possibilitats de treball a l'escola que, en paraules del propi Cela, “viu d'esquena al cinema”.

La conferència ha estat il·lustrada amb fragments de pel·lícules que Cela ha volgut destacar per la seva temàtica relacionada amb el món de l'educació, com ara El Club de los poetas muertos, de Peter Weir, Ni uno menos del xinès Zang Yimou, Madadayo d'Akira Kurosawa o La lengua de las mariposas de José Luís Cuerda.

Etiquetes: