Bellavista, en primer pla. Foto: ACN

Cessen el gerent del Port de Mataró, Joan Bellavista

Bellavista, que era un dels directius de la Generalitat que més cobrava, ha estat destituït del càrrec per la Generalitat segons avança La Vanguardia

El gerent del Consorci del Port de Mataró, Joan Bellavista, ha estat cessat per la Generalitat. Així ho ha decidit el departament de Territori i Sostenibilitat com a conclusió de l’expedient que es va obrir a Bellavista per incompatibilitat, ja que percebia sou com a gerent del Port de Mataró i també per ocupar el mateix càrrec al port de Portbou. Això comportava que Bellavista, sumant els dos càrrecs, hagués arribat a cobrar un sou de 170.129 euros a l’any, més de 30.000 euros per sobre del salari del president de la Generalitat.

Segons ha avançat La Vanguardia, l’expedient que li va obrir l’administració ha acabat concloent amb el cessament immediat de Bellavista i la rescissió del seu contracte. L’any 2017 el seu sou va passar a ser de 105.000 euros, fruit d’una revisió del citat contracte feta posteriorment a que es fes públic que cobrava de dos ports diferents. El Consorci del Port de Mataró ha preferit no fer declaracions sobre la qüestió. 

Bellavista (Mataró, 1961) és Enginyer de camins, canals i ports, i màster en Economia. L’any 1998 va ser nomenat gerent del Consorci del Port de Mataró, a proposta del consell de govern de l’organisme, format per membres de la Generalitat i l’Ajuntament. Quan es va fer públic que era un dels directius més ben pagats de la Generalitat, Bellavista va defensar l’elevat salari que rebia justificant-lo per "l'antiguitat". "Hi ha pocs directius que portin 20 anys, ja que la majoria els han anat nomenant en funció dels canvis de govern", assegurava llavors en declaracions a Capgros.com. 

Bellavista va assenyalar que el contracte que va signar l'any 1998 "recollia elements com l'IPC o les antiguitats que s'han anat aplicant i que ha comportat un increment molt important". Respecte al fet de compaginar el seu càrrec amb el de gerent d'un altre port, el de Portbou, Bellavista defensava que va ser un encàrrec de la Generalitat l'any 2011 per "fer front a un problema de viabilitat" de l'organisme.

Segons es va explicitar en les declaracions de patrimoni de 1.500 alts càrrecs de la Generalitat, publicats al BOE la tardor passada, Bellavista era el cinquè alt càrrec del govern de la Generalitat, amb més patrimoni: va declarar un total de 1.372.743 euros.

Port en decadència  

El cessament es produeix en un moment delicat per al Port de Mataró, que pateix una important decadència des de fa anys com a equipament comercial i ciutadà per la qual s'intenta posar solució. Si bé com a infraestructura marítima funciona, amb els amarraments plens, la zona comercial presenta un estat d'abandonament de locals, i la manca d'estratègia per definir-hi usos atractiu s'arrossega des de principis de la dècada. Segons càlculs fets el 2018, hi havua 59 locals dels quals 30 estan tancats i les concessions ja caducades dels que encara estan actius s'han renovat ara provisionalment, podent arribar fins a 2021 mentre es decideix quin ha de ser el futur del port d'una ciutat en ple auge turístic.

El Consorci que formen Ajuntament i Generalitat estudien posar en mans d'un únic operador l'explotació de la zona comercial i que, a més, es faci càrrec d'una inversió de 4 MEUR per posar l'espai al dia des del punt de vista urbanístic, però encara no s'ha trobat qui se'n pugui fer càrrec. Les promeses d'inversions al Port, així com de la promoció d'un pla estratègic que finalment el vinculi a la ciutat i el faci atractiu per als mataronins, es repeteixen cada cert temps, però mai s'acaben de concretar. 

Etiquetes: