M.Coll

CETEMMSA estudia una nova tecnologia per crear teixits intel·ligents

Aquesta entitat pretén que en els propers anys un 40% dels seus ingressos arribin de la recerca i el desenvolupament

Peces de roba localitzables per radiofreqüència i teixits intel·ligents són les novetats estrella de la nova línia de recerca i desenvolupament de CETEMSA (Centre de Tecnologia Empresarial de Mataró i el Maresme) pels propers anys. El primer d'aquests projectes, “RFID, gestió de processos Tèxtil per Radiofreqüència” consisteix en introduir un xip a l'etiqueta de totes les peces de roba d'una botiga per saber en cada moment en quin espai de l'establiment es troben. “Aquesta nova tecnologia permet, entre d'altres aplicacions, saber quines son les peces de roba que més s'emproven però que no es venen, les que si es venen o les que més es toquen”, comenta Pau Vidal, responsable de Recerca i de Desenvolupament de l'empresa tecnològica.

La segona línia d'investigació de CETEMMSA encara té aplicacions més sorprenent. Es pretén fabricar teixits intel·ligents, és a dir, robes que portaran un sensor integrat. Aquesta tecnologia podrà ser aplicada en múltiples funcions: samarretes infantils que dictaminaran si el nen que la du té febre, peces de roba esportiva que marcaran les pulsacions i la respiració de l'esportista, cortines que s'obren quan es toquen, teclats de mòbils a les manigues de les camises o llençols sanitaris que capten anomalies en la salut del pacient.

Aquests són els dos projectes bàsics de CETEMMSA pels propers dos anys amb els quals es vol incrementar els ingressos de l'empresa en el camp de la recerca i l'investigació. Si abans un 28% de les entrades venien sota aquest concepte, ara es vol aconseguir fins a un 40%. En el 2004 aquest centre sense ànim de lucre de Mataró va ingressar 1.973.517 milions d'euros.

Etiquetes: