Mozart no va inventar res com Beethoven sí va fer amb el romanticisme, simplement va ser capaç de sublimar i elevar el classicisme. El músic i periodista, Xavier Chavarria, ha estat l'encarregat avui dimecres, dia 11, d'encetar el segon trimestre de les Àules Sénior amb una àgil i didàctica conferència sobre Wolfgang Amadeus Mozart. Coincidint amb el 250 aniversari del seu naixement, Chavarria ha posat en relleu la revolució que les produccions de Mozart van significar pel món de la música. Va saber inaugurar una nova manera de fer òperes, sota un concepte molt més dramàtic i amb la història com a element principal, ha dit Chavarria.
Amb la presència d'unes 150 persones, Chavarria ha començat la seva explicació en els inicis del compositor salzburguès. Segons ha explicat, Mozart representa un trencament no només musical, sinó amb molts altres sentits: Fins aleshores les òperes eren llocs on la gent hi xerrava i hi menjava, i si no li agradava l'interpretació, es tirava menjar a l'escenari; Mozart dignifica l'òpera, fa que la música es relacioni amb la personalitat dels intèrprets o amb la classe social, elimina els personatges mitològics. Dóna realitat i seriositat a les composicions.
Envoltant la seva explicació amb la reproducció de fragments de composicions com Bastien und Bastienne, Le nozze di Figaro o el Rapte del Serrall, els assistents han pogut seguir al detall les obres de Mozart. A més, no han faltat algunes de les incògnites amagades darrere de les composicions més conegudes i, en paraules de Chavarria, conèixer una mica més un dels genis més grans que han existit mai.