-

V. Bueno

‘Chico’ Whitaker: ‘Un altre món és urgent, però ja l’estem construint’

L'activista brasiler protagonitza la Nit de la Solidaritat reclamant un canvi de paradigma a la societat que trenqui amb “l'avidesa” del capitalisme

Un canvi de paradigma social que anteposi l’ètica i l’harmonia entre éssers humans i naturalesa per sobre del domini total del diner i del lliure mercat. Aquesta és la recepta que va proposar divendres passat, dia 15, l’activista brasiler Francisco ‘Chico’ Whitaker, durant la celebració de la Nit de la Solidaritat. Davant d’un Foment mataroní força ple, Whitaker va pronunciar un discurs de caràcter clarament altermundista, propi d’un integrant com ell del Comitè d’Organització del Fòrum Social Mundial. Segons ell, la crisi que patim no és tan sols financera, sinó “política, ecològica i energètica”. Unes crisis que venen motivades per “l’avidesa pels diners i la visió a molt curt termini”, les “dues dinàmiques bàsiques” del sistema capitalista. Per aquest motiu, Whitaker defensa que el canvi de paradigma és més que necessari. “Abans dèiem que un altre món era possible, ara diem que ja és urgent, però ja l’estem construint”, va assegurar. Segons ell, està naixent “una consciència de solidaritat universal que creu que l’ètica ha d’estar per sobre de tot”, que pren força tant en espais com el Fòrum Social Mundial com a arreu del món.

Whitaker es va centrar en els efectes devastadors de la crisi en països en vies de desenvolupament, com el seu Brasil. Va destacar que són “especialment vulnerables”, ja que són incapaços d’aplicar polítiques anticícliques com sí es fa a occident. “La crisi pot trencar en aquests països amb uns progressos que han costat molt de realitzar”. El conferenciant, que també és secretari executiu de la Comissió de Brasil de Justícia i Pau, va apuntar que els estats pobres s’equivoquen a l’hora de prioritzar l’exportació. “Tenen mercats interns molt forts però desatesos”, va resoldre. En el cas de Brasil, va apuntar que les seves polítiques econòmiques i socials tan sols funcionen per a un terç dels 180 milions d’habitants que té el país. “120 milions de persones estan desateses, així que perquè no produeixen per a ells enlloc d’enviar soja o etanol a Europa?”, es va preguntar.

Whitaker va apuntar als assistents que les diferències entre el primer i el tercer món són “inimaginables”, entre “l’excés de comoditat” d’un i “les necessitats més bàsiques sense atendre” de l’altre. Per trencar amb aquesta dinàmica, va considerar que no n’hi ha prou amb “recuperar la confiança” amb el sistema econòmic i financer. “La qüestió va molt més enllà, ja que vivim una crisi de civilització, així que necessitem un canvi de paradigma social”, va concloure.

Cooperació i sensibilització el 2008
La Nit de la Solidaritat va arrencar amb el regidor de Participació, Carlos Fernández, presentant la memòria dels projectes de cooperació i sensibilització que s’han dut a terme des de Mataró l’any 2008. Fernández va resumir el document que recull el seguit d’actuacions que s’han realitzat a països com Equador, Perú, Senegal, Cuba, Haití, Mèxic, República Dominicana, Myanmar o Nicaragua, a més de Mataró i la resta de Catalunya. Un total de 14 projectes internacionals, nou dels quals efectuats directament per ONG locals, entre els qual va voler destacar el que l’Associació d’Amics del Bisbe Joan Godayol ha dut a terme al Perú. “Hem aconseguit que una entitat d’allà també s’hi impliqui, una premisa que nosaltres considerem molt important”, va apuntar. Fernández va assegurar que de cara a l’any que ve l’Ajuntament seguirà destinant l’1% dels ingressos propis a projectes de cooperació i solidaritat, malgrat la difícil conjuntura socioeconòmica actual.

També van intervenir el representant del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació Internacional de Mataró, Juan Antonio Ciller, que va agrair que els assistents a l’acte portessin cada un d’ells un quilo d’oli i de llegums (que es donaran a Creu Roja), i l’alcalde Joan Antoni Baron, que va defensar que es mantingui el suport municipal a la cooperació. “Cal prestatr tota l’atenció als difícils equilibris mundials i posar les bases sòlides d’un altre tipus de relacions entre els pobles”, va dir. Baron defensa, com Whitaker, que cal revistar “a fons” alguns paradigmes de l’economia mundial per construir un altre món “fonamentat en la justícia i la igualtat”. La Nit de la Solidaritat va finalitzar amb la interpretació de “La llengua muntanyesa” de Harold Pinter a càrrec del grup de joves II de l’Aula de Teatre de Mataró sota la direcció d’Enric Domingo.

Etiquetes: