Cinema per a la transformació social des de Cerdanyola

Redacció

Cinema per a la transformació social des de Cerdanyola

Joves de Mataró participen al programa de creació cinematogràfica ‘Salto del Eje’, que promou curtmetratges amb alt contingut social amb l'ajuda de professionals del sector

Adolescents de Mataró participen al programa de creació cinematogràfica ‘Salto del Eje’, que promou la cultura per a la transformació social. A través d'aquest programa, els joves de la ciutat tenen l'oportunitat de crear curtmetratges documentals sota la guia de professionals del sector, fomentant la seva inclusió social i la seva expressió artística. En aquesta ocasió, l'actor Armando Buika i el director de cinema Santiago Zannou han compartit els seus coneixements amb els adolescents de Mataró en un taller que s'ha realitzat a l'Espai Gatassa, situat al barri de Cerdanyola. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, la Diputació de Barcelona i la Federación Pantalla.

El programa 'Salto del Eje' forma part del projecte transformador 'Barris i comunitats: motors de transformació social' de la Diputació de Barcelona, el qual té com a objectiu reduir les desigualtats socioeconòmiques i promoure la convivència inclusiva, la participació i la cohesió social en barris amb situacions de vulnerabilitat social i urbana.

Aquest programa s'ha desenvolupat en set dels quinze ajuntaments de la província de Barcelona en col·laboració amb set festivals de cinema associats a Catalunya Film Festivals. Els joves participants del barri de Cerdanyola de Mataró han rebut formació i orientació per a la creació i producció de curtmetratges documentals, amb l'objectiu de donar-los llibertat creativa per elaborar el seu propi curt, que serà projectat al Festival Inclús a finals d'any.

Un moment del taller

 

Un programa d'èxit

El programa 'Salto del Eje' s'ha desenvolupat amb èxit en altres municipis com Camp de Gibraltar i Guipúscoa, i ara arriba a Mataró, convertint-se en la cinquena ciutat de la província on s'implanta. A través del llenguatge audiovisual, els estudiants aporten la seva pròpia mirada i experiència en la creació dels curtmetratges, participant activament en tot el procés, des de la decisió del tema fins a la projecció final.

Els curtmetratges realitzats pels joves creadors seran exhibits en festivals i mostres de cinema associats a Catalunya Film Festivals al llarg de l'any. Es preveu que al voltant de 500.000 espectadors puguin veure aquests curtmetratges a través del circuit estable de sales i espais culturals del territori. A més, s'organitzaran tallers i projeccions en diferents centres educatius per a fins educatius.

A més, el programa 'Salto del Eje' ha iniciat una col·laboració amb RTVE per a la difusió i distribució dels curtmetratges, així com amb el Festival de Cinema de Sant Sebastià per a realitzar una projecció dels curts dins del marc del certamen. Aquestes col·laboracions són possibles gràcies a l'Aliança País Pobresa Infantil Zero, impulsada per l'Alt Comissionat.