L’Associació de Veïns de Cirera creu que els consells de participació de la ciutat "no serveixen per a res" i que el govern municipal únicament els té com a "element d’imatge". “no es valora ni té en compte el treball de les entitats, i això crema molt”, explica el portaveu de l'entitat Manuel Molina. L'entitat acusa el govern de fer servir els consells només “per informar” abans de tirar endavant els projectes. “Governen des del despatx enlloc d’intentar-ho fer de forma consensuada i participativa”, afegeix Molina. Per aquest motiu, els membres d’aquesta associació es plantegen abandonar tots els consells de participació i insten a la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró a retirar tots els seus representants d’aquests organismes.
Cirera ha pres aquesta determinació motivada per algunes males experiències en la seva participació amb l'Ajuntament en temes com la definició de la nova xarxa del Mataró Bus. L'entitat lamenta que el govern municipal no tingués en compte la feina prèvia: “Després d’un mes i mig de funcionament es veu que l’associació tenia raó en les seves propostes”, expliquen des de l’entitat. L’associació tampoc està conforme amb el projecte de construcció d’una pista a l’antic camp de futbols 7 ni amb l’equipament esportiu que es vol instal·lar a la zona del triangle de Molins. Però el principal motiu de queixa a Cirera té a veure amb la situació de l’equipament que s’ha de construir enlloc de l’antiga escola bressol del carrer Muntanya. Asseguren que l’any 2005 es va signar un acord per definir un pla d’usos “que ara no serveix, i a sobre no avancem en les negociacions”.
Un centre cívic al carrer Muntanya
En relació a aquest tema, el regidor de Participació, Carlos Fernàndez, assegura entendre la "impaciència" dels veïns de Cirera que esperen la construcció d'un equipament enlloc de l'antiga escola bressol des de l'any 92. Fernàndez, però, assegura que sí que s'està negociant i que "gairebé" s'ha arribat a un acord sobre la distribució i els usos d'aquest equipament, que serà el futur centre cívic del barri. El regidor admet que el projecte no s'ha pogut incloure ni al PAM del 2009 ni entre els projectes finançats pel Fons ZApatero per manca de temps, però assegura que durant aquest any està previst accelerar al màxim "tota la burocràcia" per tirar endavant l'equipament l'any vinent.
Pel que fa a les crítiques sobre el model participatiu, Fernàndez recorda a l'associació de veïns que la seva presència als consells "no és vinculant". "Una de les feines dels regidors és reunir-se amb les entitats i equilibrar les demanes que fan unes i altres", explica Fernàndez, que assegura que moltes decisions sobre la participació a la ciutat es prenen conjuntament amb la Federació d'Associacions de Veïns "i estan molt contents".
El president de la FAVM, Jesús Nieto, per la seva banda, explica que la proposta d’abandonar els consells que els ha fet l’Associació de Veïns de Cirera es debatrà en la propera reunió de la junta de la federació. Nieto ha declinar posicionar-se fins que no se celebri aquesta junta. Tot i això, admet que la FAVM ha rebut queixes d’altres associacions veïnals pel mal funcionament de la participació a la ciutat.