CiU tornaria a ser la força més votada a l’Ajuntament de Mataró, però amb un o dos regidors menys que en l’actual mandat. Aquesta és la principal conclusió d’una enquesta encarregada per Capgròs i Tot Mataró a La Riera 48 en base a 627 entrevistes telefòniques. La projecció d’escons que es desprèn de l’enquesta situa CiU amb 6 o 7 regidors, quan actualment en té 8. En segon lloc se situaria el PSC amb 5 o 6 regidors (dos o tres menys que fa quatre anys).
Una de les grans notícies seria la irrupció d’ERC, que passaria a ser la tercera força amb 4 o 5 regidors. Els republicans van quedar fora de l’Ajuntament a les eleccions de 2011, però hi tornarien amb els millors resultats de la seva història. Per contra, el PP patiria una davallada, amb una projecció de 3 o 4 regidors (actualment en té 5). L’altra gran entrada al consistori la protagonitzaria Ciutadans, que fa quatre anys no van presentar candidatura i que ara passaria a tenir 3 o 4 regidors, situant-se com a quarta o cinquena força al consistori.
Plataforma X Catalunya correria el risc de perdre la representació que va aconseguir, de manera sorprenent i fulgurant, fa quatre anys. Dels tres regidors que va obtenir, passaria a cap o un regidor. ICV-EUiA podria mantenir-se amb dos regidors o bé perdre’n un i ser igualada o superada per la CUP, a la qual l’enquesta li obre la possibilitat d’obtenir un segon regidor. VOLEMataró ho tindria complicat per entrar a l’Ajuntament, ja que les previsions se situen entre 0 i 1 regidors. Amb aquest panorama, l’Ajuntament quedaria especialment fragmentat, amb una forquilla de 7 a 9 grups municipals, respecte als sis actuals que tenen representació. Això dependrà, en tot cas, del comportament dels indecisos (entre el 25 i el 30%) i del percentatge de participació.
De Joan Mora a Quim Fernàndez
CiU, per tant, seguiria com a força més votada a Mataró tot i no comptar amb l’actual alcalde, Joan Mora, com a cap de llista. Quim Fernàndez mantindria el tipus; i a més, trencaria l’empat actual a regidors amb el PSC, però es veuria obligada a buscar pactes per governar. Els socialistes patirien els pitjors resultats de la seva història a la ciutat, però es mantindrien com a segona força i a Mataró salvarien el cop, davant la davallada que se'ls preveu al conjunt del país. Pel que fa a ERC, es demostraria un cop més que la secció local depèn molt de com li van les coses al partit a nivell català. Fa quatre anys van perdre la representació (de 2 a 0 regidors) en un moment de crisi per als republicans. Aquest 2015, amb el mateix candidat, Francesc Teixidó, esdevindrien tercera força partint de zero. La victòria a les Eleccions Europees a Mataró, l’any passat, marca un precedent important per entendre aquest gir de la truita.
El PP no trauria rèdits de la seva polèmica campanya electoral, centrada en la seguretat, la convivència i la immigració. Podrien passar-li factura el desgast de les seves sigles, davant dels nombrosos casos de corrupció que ha patit el seu partit a nivell estatal; i l’entrada de Ciutadans, partit capaç de captar vots de molts àmbits diferents. Des dels votants tradicionals de PSC i PP fins al vot anticasta representat per formacions tan diferents com PxC i VOLEMataró. Aquests últims, segons l’enquesta, de moment no han estat prou capaços de vincular les seves sigles a les de Podemos. VOLEMataró és una agrupació d’electors integrada pels membres de PODEMataró, constituït com a partit i auspiciat per Podemos, però sense dret a presentar-se com la secció local del partit de Pablo Iglesias. Els mataronins sembla que no els identifiquen com a tals. En el cas de Plataforma, les prediccions sempre són molt difícils fruit de l’ocultació de vot per part dels seus votants
Cal remarcar, però, dues coses: les entrevistes telefòniques s'han realitzat entre els dies 24 d’abril i 9 de maig s’ha realitzat abans de l’inici de la campanya electoral; i prop d'un quart dels enquestats encara no saben què votaran.
Qui és La Riera 48
La Riera 48 és el nom d'un blog d’anàlisi política creat pel periodista mataroní Joan Salicrú. En aquestes eleccions municipals s’ha ampliat amb les aportacions del politòleg Toni Rodon i del periodista Ramon Radó. Aquesta enquesta preelectoral ha estat dirigida, dissenyada i coordinada per Rodon, Doctor Europeu en Ciències Polítiques i investigador postdoctoral a la Universitat de Stanford (Califòrnia, Estats Units). Salicrú i Radó s’han encarregat de la coordinació executiva i supervisió, mentre que Francesc Amat, doctor en Ciència Política per la Universitat d’Oxford, ha ofert el seu assessorament.