Mora, amb Bassas i Teixidó al fons, durant el Ple

V. B.

CiU se suma finalment a la resolució de consens pel Corte Inglés

Tots els grups voten a favor de la proposta per l'arribada del Corte Inglés i l'arxivament de la causa penal, excepte la CUP que queda aïllada

CiU es va sumar finalment a la proposta de resolució presentada al Ple d’ahir dijous per la resta de grups municipals a favor de l’arribada del Corte Inglés i per celebrar que el jutge hagi arxivat la causa penal de l’afer Can Fàbregas. Negociacions de darrera hora van permetre que el document final inclogués part del redactat de les propostes que pensaven presentar per separat tant CiU com el regidor no adscrit Pau Mojedano. Amb aquest moviment, 25 dels 26 regidors ahir presents al Ple van votar a favor de la proposta conjunta, un fet insòlit en tot el temps que fa que cueja aquest tema. El grup municipal de la CUP va ser l’únic que hi va votar en contra, completament aïllat. L’escena va degenerar en una tensa confrontació entre el regidor independentista Xavier Safont-Tria -que va mantenir que el procés ha estat ple d’irregularitats- i l’alcalde Joan Antoni Baron i el regidor d’Urbanisme Ramon Bassas, que havien estat imputats judicialment per aquest afer i que van aprofitar la sessió d’ahir per treure tota la cavalleria contra el regidor de la CUP.

El document definitiu mostra la satisfacció del Ple per l’interlocutòria que arxiva el cas, reitera la voluntat que El Corte Inglés vingui el més aviat possible i aprova seguir amb les millores de mobilitat que requereix la implantació de la locomotora comercial. El punt 4 inclou la petició de CiU de reclamar a la Generalitat que indiqui com s’han de resoldre els temes plantejats en la modificació del Pla de millora Urbana per rebre una resposta positiva de la Comissió Territorial d’Urbanisme. I el cinquè incorpora la demanda de Mojedano d’evitar l’ús “partidari i electoral” de tot aquest tema. El cap de CiU, Joan Mora, va celebrar que la sala de plens arribés “ a un acord positiu en un tema cabdal de ciutat”. “Hi votem afirmativament amb el convenciment que a partir d’ara encararem el projecte d’una altra manera”, va afegir. Baron va agrair la “grandesa política” de tots els grups municipals i va definir el consens adquirit com “un gran pas en la recerca d’un millor futur per a la ciutat, deixant de banda les diferències i greuges que tenim tots”. Francesc Teixidó (ERC) va destacar que l’acord dóna “més seguretat jurídica” a la voluntat d’El Corte Inglés d’instal·lar-se a la ciutat. I Jose Manuel López (PP) també va celebrar “un acord costós”, malgrat s’hagin comès “errors de tot tipus” en tot aquest procés.

Una moció 'insòlita'
Acorralat per aquesta unanimitat, Xavier Safont-Tria va prendre la paraula durant més de 20 minuts per defensar la postura de la CUP. “Per primer cop es presenta una moció en contra d’un grup municipal, el nostre”, va dir, malgrat que en el text final no hi ha cap referència directa a la CUP. Safont va fer un repàs de tot l’afer de Can Fàbregas, recordant especialment que els propietaris del solar on hi havia la nau eren oncles de l’actual regidor d’Urbanisme, i que aquest no es va abstenir en les votacions del procés. El regidor també va apuntar que la interlocutòria del jutge “en cap moment diu que el procés s’ajusti perfectament a la llei” i va apuntar que han presentat un recurs de reforma davant del jutjat d’instrucció perquè “encara hi ha qüestions no aclarides en el procés”. A més, va acusar Baron i Bassas de fer servir les arques municipals per “contractar un gabinet d’advocats de luxe especialitzat en delictes urbanístics”. El regidor independentista va assegurar que la CUP “no vol impedir que cap d’un govern mal acostumat a que ningú els fiscalitzés”. Segons ell, el consistori s’agafa a El Corte Inglés “com a cortina de fum per no visualitzar el fracàs de la seva política d’ocupació amb un atur que ratlla el 20%”.

'Mal perdre'
En la seva rèplica, Ramon Bassas va assegurar que “la CUP fonamentalment té mal perdre”. “Des del punt de vista judicial i de l’honor de les persones implicades, el procés de Can Fàbregas ha estat implacable”, va afegir. “Ja sé que això cou, però és exactament així”. Malgrat que Safont va explicar que va ser el ministeri fiscal, i no pas la CUP, qui va presentar la querella, Bassas va recordar que la formació i la plataforma Salvem Can Fàbregas “hi han participat activament, aportant documentació i sumant-s’hi de manera particular”. El regidor d’Urbanisme va voler passar pàgina. “Tenim molts greuges acumulats, ens han dit de tot aquí i a fora, avui mateix ho ha fet vostè –en referència a Safont- però nosaltres i tots els grups tenim la grandesa de mirar més lluny”.

Baron tancar el debat assegurant que no volia intervenir “Un any menjant-me la ràbia cada dia em faria dir coses que no tinc ganes de dir”, va assegurar. Malgrat tot, va dir a Safont Tria que no pensava tolerar que li tornés a dir que trepitjava les lleis. “Vostès ho porten repetint durant tos aquests anys però el jutge ens ha acabat donant la raó”, va concloure.

Etiquetes: