Cada dia, a 2/4 de 4 de la tarda es reuneix l'equip d'agents cívics al nou Centre Cívic de Plà d'en Boet. Avui, excepcionalment, s'han reunit al de Rocafonda per atendre millor als mitjans de comunicació. La reunió, conduida per la coordinadora del grup Ruth Rodríguez, serveix per fer una breu valoració de la jornada anterior i per distribuir els equips, que són de dues o tres persones, pels carrers del barri. La tria de les zones es fa tenint en compte on es detecten problemes de recollida de residus, en aquest cas Rocafonda. Vam pensar que aquest seria un programa interessant per als Plans d'Ocupació comenta la responsable del pla de civisme a Mataró, Ma. Àngels Briansó un cop acabada la reunió.
El cos d'agents cívics, integrat per set agents i una coordinadora, trepitja carrer cap a les quatre. Cada parella es dirigeix a uns carrers concrets per fer les visites informatives sobre el reciclatge de residus. Durant les dues primeres setmanes, els resultats han sigut prou bons: a la primera van trucar a la porta de 1666 domicilis, dels quals es va poder establir contacte amb 816. La segona setmana es va saldar amb 1629 visites fetes i 891 contactes. La valoració, segons la coordinadora Ruth Rodríguez, és positiva. La gent que visitem està contenta amb la campanya, perquè comprèn que és per millorar el barri. Només un 5% no en vol saber res comenta.
Reaccions positives
La Rosa Ma. Martínez, de 49 anys i la Aouattah Ouafaa, de 24 formen una de les parelles d'agents cívics. Avui els hi toca fer el carrer Astronauta Armstrong, prop del mercat del Palau. El primer contacte s'estableix al número 6-8, amb en Fèlix Sancho, un veí de 77 anys que rep a les agents amb un somriure a la cara. M'ha semblat bé la visita. Jo ja reciclava cartró, paper i vidre, però el que passa és que aquí no hi ha contenidors suficients es queixa.
Al mateix bloc, la Rosa i la Aouattah es troben amb una anciana que no recicla perquè té el safareig massa petit. No vol sortir identificada, però tot i això, es queixa que els carrers donen vergonya. La feina que duen a terme les agents cíviques comporta grans dosis de tracte amb els veïns, circumstància que accepten i, fins i tot, disfruten. És una feina que m'agrada molt. Estem de cara al públic i, en general, la gent ens rep bé comenta la Aouattah. La Rosa Ma., per la seva banda, destaca el caràcter social de la seva tasca. M'agrada molt treballar en el sector de la informació ciutadana, està siguent una experiència molt bona que espero m'ajudi a trobar una feina estable, resumeix.
La pròxima visita és al pis d'en Mustafa Kanfawi, un jove de 34 anys de Rabat que fa dos anys que viu a Mataró. Com que no entèn el català, la Auattah aprofita per comunicar-se amb ell en àrab. Diu que recicla i que qui no ho fa és un ignorant. És important que es faci perquè així millorarà l'aspecte del barri, tradueix l'agent cívica. En Mustafa aprofita per recordar que al Marroc només es recicla a les grans ciutats, mentre que als pobles ningú ho fa perquè no existeixen les infraestructures necessàries.
Continuant amb el seu itinerari pel carrer Armstrong, la parella d'agents contacten amb una família que no recicla. No sempre ho fem, però procuraré fer-ho més sovint. Les meves filles m'ho recorden perquè ho treballen a l'escola, es defensa la Margarita Fernández. A banda d'informar sobre els diferents tipus de residus que existeixen i els diferents contenidors que es poden utilitzar, també informen sobre els dies que es poden baixar mobles (dilluns i dijous de set a nou de la nit) i la conveniència de dipositar la brossa a partir de les set de la tarda.