Imatge de la xerrada ¡nformativa

Albert Ribas Dot

Classes pràctiques d'ecologia

Una cinquantena de persones assisteixen a les xerrades informatives sobre la recollida de la brossa orgànica que s'ha iniciat aquesta setmana

Al voltant de les vuit del vespre del passat dijous dia 5, qui s'acostés a la porta d'entrada de l'institut Miquel Biada va poder observar una riuada de gent poc habitual aquella hora i en aquell lloc. Un targetó blau delatava el motiu pel qual aquesta gent havia sortit de casa seva: volien el cubell marró per a la brossa orgànica que l'Ajuntament, en col·laboració amb l'agència BCN Ecologia Urbana, regala per conscienciar la població de Mataró dels beneficis del reciclatge de la matèria orgànica. Però per aconseguir el cubell calia tornar per uns moments a classe. Gairebé cinquanta persones van acabar assistint a la primera de les xerrades informatives que tindran lloc a l'IES Miquel Biada, punt de trobada de la primera zona en la qual es posa en marxa la campanya. La majoria dels assistents eren gent gran o pares de família, persones que, assegudes a la sala d'actes de l'institut, van escoltar amb atenció i interès la classe d'ecologia que els dos membres de BCN Ecologia Urbana encarregats de la xerrada, Pol Bartrés i Dani Íñiguez, els van oferir. La idea bàsica de la xerrada i, en general, de tota la campanya és la d'aconseguir crear un hàbit entre els mataronins.

Mataró produeix 65.110 tones de residus a l'any. Aquesta dada va ser una de les que més va impactar els assistents. La campanya es basa en les tres erres (reciclar, reduir i reutilitzar) i, per això, es van donar algunes nocions bàsiques sobre els diferents contenidors ja existents i la necessitat de separar la matèria orgànica de la resta.

Els encarregats de la xerrada van intentar connectar amb el públic i deixar els punts clau de la campanya molt clars. Una sèrie de dades sobre la producció de residus i el reciclatge de la matèria orgànica en compost per fer adob van donar pas a un vídeo informatiu.

Vídeo informatiu
Abans, però, els assistents van poder veure de prop com és el compost resultant del reciclatge de la matèria orgànica. Com si es tractés d'un vídeo per a escolars, l'àvia Remei, una de les cares conegudes que dóna suport a la campanya, deixa clar durant els nou minuts que dura la cinta quins son els productes que han d'anar al nou cubell que tindrem a casa i la importància d'utilitzar bosses compostables, és a dir, que es puguin reciclar i convertir també en futur adob. A més a més, es donen dades sobre els torns de recollida dels contenidors o el telèfon al qual cal trucar per fer ús del servei de recollida d'objectes voluminosos.

Deixades les principals idees clares, i abans de repartir el cubell acompanyat d'un paquet de bosses compostables, una enganxina i un imant amb els productes que són matèria orgànica i els que no, es va donar la paraula als que, fins llavors, havien estat espectadors. El torn de preguntes va deixar bastant clares quines són les preocupacions dels ciutadans envers la nova modalitat de recollida de brossa. Principalment, els problemes d'espai per col·locar el nou cubell a casa o la despesa extra que podrien suposar les bosses compostables. Encara que el debat no va anar més enllà, sí que va servir perquè els ciutadans dialoguessin sobre la quantitat de residus que els embalatges dels supermercats produeixen i les alternatives a les bosses de plàstic que es fan servir per portar la compra.

Etiquetes: