El doctor en Història Contemporània de la Universitat de Barcelona i especialista en historiografia i història del nacionalisme Agustí Colomines va fer un repàs a la figura de Lluís Companys dimarts dia 10 al vespre en una conferència que va tenir a la seu de CDC de Mataró. Colomines va convidar a analitzar la figura de Companys més enllà del punt de vista de la seva mort, tot i el pes que aquest fet té dins la història de Catalunya, i va destacar el seu compromís amb el sindicalisme, la catalanitat i el país.
Per això, va incidir en el paper de Companys dins el Republicanisme espanyolista i de com el contacte amb les bases populars de menestrals i obrers el van fer evolucionar cap a una sensibilitat catalanista més intensa.
Colomines va assenyalar Jonyent i Salvador Seguí, conegut com el "noi de sucre" com les dues figures que més van influir en l'evolució política de Companys i que el van impulsar a crear un partit republicà català allunyat de la política espanyolista. Posteriorment, va afegir el conferenciant, Companys va intentar mantenir la unitat entre els partits que el recolzaven, però va acabar afavorint als comunistes en detriment dels anarquistes. Amb aquest fet, s'afegeixen les nefastes relacions que manté amb el govern d'Azaña i Negrín. Aquest cúmul de circumstàncies el van portar finalment a l'exili on, malgrat la situació de perill, sempre va mantenir la seva dignitat de president i el contacte amb el seu fill malalt.
Colomines va estar acompanyat durant la conferència pel candidat de CiU de Mataró a les eleccions municipals, Joan Mora, que va destacar la trajectòria del conferenciant.