El president de l'Institut Municipal d'Educació de Mataró, Pep Comas, ha celebrat l'inici d'acord sobre el Pacte Nacional per a l'Educació a què ha arribat el Departament d'Educació i un total de catorze entitats de la comunitat educativa catalana. Per al regidor mataroní, el document és positiu perquè representa collocar l'educació en un lloc rellevant de l'agenda política i en aquest sentit ha destacat l'esforç inversor que el Pacte implica per part de la Generalitat. S'ha construït un consens en un context difícil per la situació general d'Espanya, ha dit Comas que s'ha referit a l'exercici de responsabilitat que han fet tots els agents implicats. Per al regidor de l'IME, l'acord dóna al sector concertat una via d'estabilitat i serenor, mentre que el sector públic aconsegueix l'equiparació en alguns àmbits com la sisena hora. Comas, que va participar al Pacte en representació de la Federació de Municipis de Catalunya, també ha subratllat que l'ens supramunicipal ha posat sobre la taula la corresponsabilitat dels ajuntaments en matèria educativa.
Els principals punts del Pacte
El Departament d'Educació i tots els sindicats, excepte USTEC-STEs, van arribar dilluns a un inici d'acord sobre el Pacte Nacional per a l'Educació que es formalitzarà dilluns vinent. El principal objectiu del Pacte és 'crear un servei únic educatiu' que iguali les condicions dels centres públics, concertats i privats.
En aquest sentit, l'aplicació de la sisena hora lectiva en els centres públics de Primària el proper curs, per igualar el seu horari amb la resta de centres, ha estat un dels principals motius de discrepància entre el Departament i la resta d'actors implicats en el debat sobre el Pacte Nacional, ja que els sindicats denunciaven que aquest augment horari precisava més recursos econòmics i humans.
La resposta d'Educació va ser atorgar a aquest concepte la partida més important de tota la memòria econòmica del Pacte, amb un total de 248,8 milions d'euros i el compromís d'introduir 4.500 nous mestres i professors. Tot i això, el Pacte deixa oberta la possibilitat que els centres dels municipis de menys de 10.000 habitants no apliquin la sisena hora fins al curs 2007-2008 'si no es veuen amb cor d'aplicar-la el proper mes de setembre', segons la consellera Cid.
Una altra mesura destacada que contempla l'acord i que es començaria a aplicar el proper mes de setembre seria una ampliació dels horaris d'obertura dels centres, de manera que restin oberts als alumnes des de l'1 de setembre fins al 30 de juny. D'aquesta manera es pretén facilitar als pares que puguin portar els nens a l'escola ja des de principis de setembre, amb activitats organitzades, per conciliar la vida professional i familiar.
Pel que fa a les accions destinades a les famílies, destaca l'augment de les beques de menjador. La memòria econòmica del Pacte preveu una partida de 100 milions d'euros per a aquests ajuts, que es traduirà per al proper curs en un augment del 40% d'aquestes beques, de les quals se'n beneficiaran 45.000 alumnes, 10.000 més que enguany. Una altra novetat és que a partir d'ara aquestes beques també es concediran als alumnes escolaritzats en centres privats concertats, sempre que compleixin els requisits.
En referència a la corresponsabilitat dels ajuntaments en l'educació, el Pacte preveu impulsar els anomenats Plans Educatius d'Entorn, que pretenen ampliar l'espai educatiu més enllà de l'àmbit estricte dels centres. També està previst impulsar i ampliar les oficines Municipals d'Escolarització, entre d'altres mesures.