L'Ajuntament haurà d'indenmitzar amb gairebé un milió d'euros la Fundació Mare Nostre, que va gestionar una residència geriàtrica a Mataró fins a l'any 2018. Així ho ha sentenciat el jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona, segons ha anunciat el propi consistori. D'aquesta manera es tanca un complex cas que ha comportat anys de litigis entre els veïns de la residència i la fundació que la gestionava, a més de l'Ajuntament com a part implicada en tot el procés.
La sentència obliga a pagar 976.000 euros més els interessos legals a la Fundació, en concepte d’indemnització per haver donat permís per a unes obres d’ampliació de la residència que l’entitat gestionava al carrer de l’Esplanada i que va tancar al 2018 després que els tribunals tombessin el citat projecte d'ampliació. Es tracta d'un cop dur per a l'economia de l'Ajuntament, tot i que la quantia de la indemnització és sis vegades menor a la que reclamava la Fundació.
La residència Mare Nostra, situada a un edifici d'habitatges del carrer de l'Esplanada, va obrir portes l'any 1981 i les va tancar el 2018. 37 anys que van ser sempre complicats, ja que els problemes convivència de l'activitat amb la comunitat de veïns residents a l'immoble, derivats dels sorolls i altres molèsties, va comportar continus litigis judicials. El tancament de la residència va venir motivat per una sentència del 2013 que anul·lava una llicència concedida per l'Ajuntament per realitzar obres d'ampliació de la residència, en virtut d'una llicència anterior, del 2010, atorgada pel mateix consistori.
Els veïns van presentar un contenciós contra les obres i el jutge els va donar la raó; tres anys més tard, el 2016, el TSJC va ratificar la sentència i l'any 2018 el mateix tribunal va obligar a tancar tota activitat que no s'ajustés a la llicència que Mare Nostra tenia abans de la fallida ampliació. Finalment la Fundació va tancar l'equipament el mateix 2018 per manca de viabilitat de l'activitat.
La sentència del jutjat contenciós administratiu número 5 de Barcelona, feta pública avui dijous, considera a l'Ajuntament responsable patrimonial, per haver concedit a la Fundació la llicència d'obres d'ampliació de la residència que posteriorment els tribunals van tombar. L'Ajuntament recorda, en un comunicat, que el permís es basava en una llicència llavors vigent, de 2010, que comptava amb el vistiplau de la Generalitat.
La sentència, que és ferma, accepta el peritatge presentat per l’Ajuntament respecte al perjudici reclamat, en concret per les despeses del projecte i el valor de les obres que no van ser aprovades com a centre de dia per a 25 places. La Fundació Mare Nostra reclamava que la indemnització pugés a 6.278.561,89 €, valoració que ha estat desestimada pel tribunal ja que ha reduït la indemnització a una sisena part del que demanaven.
Des del consistori també recorden, en el comunicat emès arran de la sentència, que durant tots els anys de conflicte va mantenir converses amb la Fundació per trobar solucions a les diverses irregularitats que sorgien en la seva activitat, com ara la cessió d'uns terrenys municipals per traslladar-hi la residència a finals dels anys 90, o bé altres projectes de regularització. Cap d'ells, però, va acabar fructificant davant les diverses sentències judicials en contra de l'equipament.